Tech 

Hubble a dat eroare

Houston, you have a problem! Telescopul spatial Hubble a intrat in safe mode, cu toate operatiunile suspendate, dupa ce unul dintre cele trei giroscoape, folosite pentru a orienta gigantul, s-a stricat vineri.

NASA a oferit asigurari imediat cum ca toate celelalte instrumente functioneaza perfect si ca acestea ne vor oferi date stiintifice multi ani de aici incolo.

„Safe Mode aseaza telescopul intr-o configuratie stabila pana cand cei de la sol pot corecta problemele”

La eficienta maxima, Hubble foloseste trei giroscoape pentru a se orienta in spatiu. Defectiunile giroscoapelor nu sunt nemaiintalnite, de aceea Hubble a fost echipat cu sase noi, caci vorbim si de backupuri, in timpul unei misiuni din 2009. Telescopul a fost lansat in 1990.

Giroscopul acesta a tot dat rateuri in ultimul an, iar inginerii de la sol au fost constienti ca problema exista. Este al treilea care se strica, asa ca telescopul functioneaza acum cu doua, dar cand a fost alimentat al treilea, nu a functionat corect, asa ca inginerii au trecut telescopul in safe mode pana vor rezolva problema.

Citeste si  News flash: Cea mai discreta galaxie din Universul timpuriu

La nevoie, Hubble poate functiona cu un singur giroscop, si asa cum am vazut si in cazul lui Kepler, care a pierdut doua in 2013, un telescop functioneaza si dupa ce isi pierde abilitatea de a se orienta eficient.

Trebuie, totusi, sa facem fata unei realitati: Hubble e pe duca, iar misiunea de service din 2009 a fost ultima. Orice alte probleme ar aparea, trebuie toate rezolvate de la distanta sau deloc. Nu putem decat spera ca Hubble va rezista pana la lansarea succesorului sau, James Webb, in 2021.

[sursa]

Similare

Leave a Comment