Hubble captează un portret detaliat al planetei Jupiter

Pe 3 aprilie 2017, când Jupiter s-a apropiat la cea mai mică mică distanță față de planeta noastră în cursul unui an, telescopul spațial Hubble a captat o poză detaliată cu legendara Mare Pată Roșie și companionul ei mai micuț din sud, denumit ”Pata Roșie Junior”.

Marea Pată Roșie este un anticiclon având o dimensiune mai mare decât Pământul. Totuși, acest semn distinctiv al planetei Jupiter se micșorează treptat dintr-un motiv necunoscut încă oamenilor de știință.

Jupiter

Credits: Z. Levay (STScI)/R. Garner (NASA Goddard)

În această perioadă, Jupiter se află ”în opoziție”, ceea ce înseamnă că este aliniată cu Pământul și Soarele, planeta noastră aflându-se între Soare și gigantul gazos. Această poziționare și faptul că Jupiter se află la o distanță foarte apropiată de noi, a permis unei echipe de oameni de știință de la NASA să observe suprafața planetei cu ajutorul camerelor telescopului Hubble.

Jupiter

Foto: NASA, ESA, and A. Simon (NASA Goddard)

Această imagine, publicată pe site-ul NASA, face parte din programul ”Outer Planets Atmospheres Legacy” al NASA, ce studiază planetele îndepărtate ale Sistemului Solar. Programul a început în 2014, cu studiul planetei Uranus și a continuat cu studiul planetelor Jupiter și Neptun din 2015. În 2018, va începe să studieze planeta Saturn.

Citeste si  O noua apocalipsa "confirmata" de NASA

Anca Stănescu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: bundles
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web