Husa anti-explozie

bomba avionIn ciuda masurilor de siguranta, incidentele precum cel aviatic din Rusia (octombrie), in urma caruia au murit 224 de persoane, dovedesc faptul ca aparatele de zbor sunt extrem de vulnerabile la exploziile interne.

O inovatie britanica ar putea diminua cu mult efectele unei bombe ce ar exploda la bordul unui avion. Dispozitivul intitulat „Fly-Bag”, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Sheffield, este de fapt o tesatura ce poate fi integrata in zona calei pentru a limita suflul unei posibile explozii.

Consultantul in securitate, Matthew Finn, a declarat pentru Reuters ca riscul cel mai mare in aviatie este prezentat de aducerea la bordul avionului a unui dispozitiv exploziv. Fly-Bag reprezinta o certitudine ca asa ceva este posibil. Singura intrebare care ramane este aceea a magnitudinii efectelor unei posibile explozii. Tesatura a fost testata cu succes anul acesta. Device-ul contine mai multe straturi de material si amestecuri precum aramid, utilizata si in armura balistica. Combinatia de materiale ii ofera lui Fly-Bag duritatea si rezistenta la imact si caldura.

Citeste si  Elon Musk dezvolta roboti pentru treburi casnice

Andy Tyas, unul dintre cercetatori, a declarat ca, pentru a putea retine efectele unei explozii, tesatura trebuie sa fie flexibila pentru a rezista in fata fortelor si fragmentelor aruncate. Fly-Bag este mai degraba o membrana decat un perete.

[sursa]