IBM a redus spațiul de stocare a unui bit de informație la un singur atom

IBM

Foto: IBM Research

Folosind un tip de microscop pentru a cărui invenție Gerd Binnig și Heinrich Rohrer au câștigat premiul Nobel pentru Fizică în anul 1986, oamenii de știință de la IBM au demonstrat că pot stoca un bit de informație pe un singur atom.

În prezent, hard disk-urile folosesc 100.000 de atomi pentru a stoca un singur bit. Posibilitatea de a scrie și de a citi un bit de informație pe un singur atom creaază cadrul dezvoltării unor dispozitive de stocare semnificativ mai mici decât cele folosite în prezent.

De exemplu, folosind tehnologia dezvoltată de IBM, am putea stoca în viitor 35 de milioane de melodii pe un dispozitiv de mărimea unei cărți de vizită.

Citeste si  VIDEO: Doua agentii vor incerca o amartizare saptamana viitoare

Studiul a fost publicat recent în revista Nature. Deocamdată, însă, tehnologia este în stadiul de cercetare și va mai dura un timp până când va putea fi comercializată.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: bundles
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web