Neurostiinta 

Iluzie optică: obiecte care dispar din raza vizuală

Iti place sa te joci cu perceptia ta? Priveste punctul care palpaie in centru si vei observa ceva ciudat. Daca te uiti indeajuns de atent, cele trei puncte galbene vor disparea. Fenomenul poarta numele de „orbire indusa de miscare” (MIB) si este o forma de iluzie care elimina obiecte care se afla in raza vizuala. Desi pare a fi un „glitch” in creierul tau, nu este altceva decat un mecanism care filtreaza informatia inutila.

Un studiu din 2008 facut de doi cercetatori de la Universitatea Yale a aratat ca aceste puncte galbene ar putea reprezenta un „blind spot„. Orice ochi de mamifer are puncte oarbe in raza vizuala pentru ca in acea zona nu ar exista celule foto-receptoare sau este vorba despre pozitia nervului optic. Desigur, punctele galbene nu sunt intotdeauna invizibile, deci discutam despre un „blind spot” temporar.

Citeste si  De ce Hodor din Game of Thrones nu spune altceva decat "hodor"?

Potrivit teoriilor din spatele MIB, motivul pentru care nu vezi punctele galbene este cauzat de un fenomen numit supra-excitare senzoriala. In timp ce grila verde se roteste iar punctele galbene raman neschimbate, creierul proceseaza punctele ca fiind informatie inutila, asa ca le elimina.

Creierul nu proceseaza toata informatia. Daca ar face asta, s-ar suprasolicita, asa ca filtreaza informatia pe care o detecteaza in repetate randuri fara modificari.

Studiul de la Yale sugereaza altceva. Creierul nu accepta faptul ca obiectele exista logic bazandu-se pe informatiile la care are acces. Din acest motiv, ele dispar din perceptia noastra.

[sursa]

Similare

Leave a Comment