Fenomene 

Impactul unui meteorit transforma siliciul in dioxid de siliciu intr-o miliardime de secunda

crater meteoritCraterul Barringer este o forma de relief distincta din Arizona cu un diametru de peste 1 km si cu o adancime e 170 metri si a fost creata de un meteorit de 300.000 de tone care a lovit Terra acum 50.000 ani cu o forta echivalenta a unei bombe nucleare de 10 megatone. Fortele eliminate de un asemenea impact sunt foarte greu de perceput, dar o echipa de la Universitatea Stanford a reprodus conditiile existente in primele miliardime de secunda a unui asemenea impact pentru a observa efectele rocii din epicentrul sau.

Rocile de calcar au fost impinse dincolo de limitele lor naturale si, pentru o scurta perioada de timp, adica pentru cateva trilionimi si miliardimi de secunda, au fost transformate in altceva. Oamenii de stiinta au publicat un studiu in Nature Materials in care au aratat cum au simulat conditiile impactului si cum forta lui a strabatut 500.000 de atomi de siliciu. Cristalele de cuart de siliciu din roca de calcar ar fi suportat presiuni de sute de mii de atomosfere si temperaturi de mii de grade Celsius.

Citeste si  Meteorit mai vechi decât Terra

Ce a relevat modelul e ca atomii au format aproape instantaneu o structura incredibil de densa in timp ce unda de soc loveste cu o viteza de 7 km/secunda. In 10 trilionimi de secunda, siliciul atinge temperatura de 3000 de grade iar presiunea de 500.000 de atomosfere. Apoi, in urmatoarea miliardime de secunda, siliciul dens se cristalizeaza intr-un mineral extrem derar: dioxidul de siliciu.

Rezultatele sunt incredibile pentru ca dioxidul acesta este exact mineralul gasit in rocile craterului Barringer si alte situri similare de pe glob.

[sursa]

Similare

Leave a Comment