Inele gigantice in jurul unei exoplanete

exoplaneta ineleAstronomii au descoperit ca inelele unei exoplanete foarte tinere sunt cu mult mai mari si dense decat cele ale planetei Saturn.
O noua analiza a datelor a aratat ca sistemul de inele este compus din 30 de bucati, fiecare cu diametrul de zeci de milioane de km. Mai mult, au detectat spatii libere intre inele ceea ce ar indica formarea unor sateliti. Rezultatele urmeaza a fi publicate in Astrophusical Journal.

Ce este cu adevarat interesant, inelele eclipseaza steaua in jurul careia orbiteaza planeta. Eclipsa a durat cateva saptamani. Steaua este prea indepartata pentru a putea observa inelele direct, dar au putut face un model bazat pe datele stranse. Daca ar fi sa inlocuim in Sistemul Nostru solar inelele lui Saturn cu cele ale exoplanetei din discutie, ar aparea pe cerul nostru mai mari decat o luna plina.

Citeste si  Moartea planetei Kepler-432b

Planeta este cu mult mai mare decat Jupiter sau Saturn, iar inelele de 200 ori mai mari decat ale lui Saturn. Diametrul celor aflate in exterior este de 120 milioane de km.

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: noticias juegos
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web