Inima lui Pluto

PlutoCand sonda New Horizons a trecut pe langa Pluto, oamenii de stiinta au fost impresionati in primul rand de inima pe care acestia au observat-o pe suprafata planetoidului, asta si pentru ca este de-a dreptul uriasa. 

Datorita unui studiu, stim cum a aparut aceasta regiune. Trebuie sa intelegem un lucru despre ea: inima aceasta nu este doar gheata ci o formatiune uriasa compusa din ghetari, iar gheata este una din azot, metan si monoxid de carbon. Dar cum de s-au „aliniat planetele” ca aceasta regiune sa ia aceasta forma?

Cu ajutorul datelor colectate de NASA si datorita unei simulari masive a atmosferei lui Pluto pe o perioada de 50.000 de ani, cercetatorii de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Franta au gasit raspunsul.

„Suprafata lui Pluto este un cocktail uimitor format din mai multe tipuri de gheata care nu exista in mod natural pe Terra: azot, metan si monoxid de carbon. Am creat un model termic al suprafetei lui Pluto pentru a intelege mecanismele care stau la baza condensarii si sublimarii ghetii la nivel global” – Tanguy Bertrand, cercetator

Oamenii de stiinta au descoperit ca forma este cauzata de gheata compusa din azot volatil ce s-a acumulat in bazinul respectiv, ce are o adancime de 4 km, formand un rezervor permanent de gheata. Acest lucru se intampla datorita echilibrului intre starile solida si gazoasa ale azotului. La baza bazinului, presiunea atmosferica, si deci a azotului gazos, este mai mare, iar temperatura de inghet este mai ridicata decat cea a exteriorului. Ca rezultat, azotul se condenseaza acolo in gheata. Monoxidul de carbon, care este cam la fel de volatil precum azotul, a fost descoperit in interiorul bazinului.

Citeste si  Campuri de forta si camere de staza NASA

Concluzia, prezenta si in revista Nature, spune ca Pluto nu are nevoie de un rezervor ascuns de azot sub suprafata pentru a alimenta ghetarul Sputnik Planum, asa cum au crezut initial cercetatorii.

Daca am putea fotografia de aproape inima lui Pluto, am observa peste sute si sute de ani intr-un timelapse ca aceasta se micsoreaza si se mareste, adica inima lui Pluto „bate”. Poetic.

[sursa]

Petru Stratulat