Islanda, ceremonie de inmormantare pentru primul ghetar topit

Ghetarul, botezat Okjokull, a fost primul pierdut in fata incalzirii globale dupa cea mai fierbinte luna iulie. Islanda pierde aproximativ 11 miliarde de tone de gheata pe an, iar oamenii de stiinta au avertizat omenirea ca alti 400 de ghetari sunt in pericol.

Calculele arata ca toti ghetarii islandezi vor disparea pana in anul 2200, acestia acoperind 11% din suprafata insulei.

Inmormantarea a fost organizata de cercetatorii locali si de stafful Universitatii Rice din SUA, dar au fost cu mult mai multi participanti. Prim-ministrul tarii, Katrin Jakobsdottir, si fostul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Mary Robinson, au fost de asemenea prezenti. Li s-au alaturat sute de oameni de stiinta, jurnalisti si oameni simpli.

Ce s-a intamplat cu ghetarul Okjokull?

Glaciologii, oamenii de stiinta care studiaza ghetarii, au scos formatiunea respectiva de gheata din randul ghetarilor in 2014, o premiera pentru Islanda.

In 1890, ghetarul acoperea 16 km patrati, dar in 2012 masura doar 700 metri patrati. Pentru a fi un ghetar, masa de gheata si zapada trebuie sa fie indeajuns de groasa incat sa se poata deplasa. Pentru a avea loc acest fenomen, grosimea trebuie sa fie de aproximativ 50 de metri.

Citeste si  Cauzele craterelor siberiene

Organizatorii au pus o placa din bronz pe o piatra ca parte a ceremoniei de inmormantare. „O scrisoare pentru viitor. In urmatorii 200 de ani, toti ghetarii nostri vor avea aceeasi soarta. Acest monument demonstreaza faptul ca stim ce urmeaza sa se intample si ca stim ce trebuie facut. Numai tu vei sti daca am facut ce trebuia facut. 415 ppm CO2” – ultima parte se refera la nivelul de CO2 prezent in atmosfera in luna mai 2019.

Prim-ministrul Islandei a avertizat ca, avand in vedere ca o mare parte a energiei islandeze este generata de miscarea ghetarilor, sistemul energetic va avea de suferit odata cu disparitia lor.

[sursa]