Tech 

Internetul cuantic, imposibil de spionat

internet cuanticOamenii de stiinta sunt pe cale sa inteleaga modul in care poate fi creat internetul cuantic ce va fi imposibil de hackuit, atat de sigur incat, daca cineva ar fi capabil sa te spioneze, ai afla imediat din cauza faptului ca internetul ar stoca datele in particule individuale de lumina (fotoni) nu pe intregi unde folosite in prezent pentru a transmite informatia prin infrastructura de fibra optica. In timp ce informatia este transportata in mod clasic prin lumina, ea poate fi interceptata si citita, dar fotonii nu pot fi cititi fara a fi deteriorati, asa ca hackingul ar fi imposibil.

Din pacate, crearea unui internet cuantic nu este usoara, iar oamenii de stiinta se strofoaca de ani de zile sa gaseasca o metoda de a eficientiza emiterea individuala a fotonilor, adica lumina cuantica. Acum, o echipa de la Standford University ar fi reusit acest lucru prin crearea  unei surse de lumina cuantica ce ar putea deveni baza conexiunilor cuantice. Lumina in cauza este un laser la scara nano, care emite lumina printr-un cip de galiu. Acesta actioneaza ca un filtru care ii permite luminii clasice sa treaca, producand in paralel lumina cuantica.

Citeste si  Space X, internet pe Marte

Functioneaza foarte bine, dar odata ce a fost trimis semnalul, aveau dificultati in a-l receptiona. Problema este ca lumina cuantica are o intensitate mai mica iar citirea ei este dificila asa ca savantii au creat o metoda de a filtra lumina nedorita pentru a o putea detecta mai bine pe cea cuantica.

Cercetatorii lucreaza acum la un prototip ce poate fi folosit pentru a pune bazele internetului cuantic. Avand in vedere ca savantii americani au gasit o metoda de a teleporta informatia cuantica pe o distanta de 100 km de fibra optica, acestia nu sunt singurii care fac progrese in acest sens.

Cercetarea a fost publicata in Nature Photonics.

[sursa]

Similare

Leave a Comment