Istorie 

Ironia sorții I

Majoritatea oamenilor sunt plictisitori. Mor în accidente rutiere, mor liniștiți în pat „de bătrânețe”, mor mâncați de „banalul” cancer. Dar există unii indivizi care au dus moartea la un cu totul alt nivel al ironiei sorții. Cum ar fi:

1. David, omorât de mama natură

Țin minte și astăzi prima mea interacțiune cu un cactus. Vizitam Grădina Botanică și am văzut o floare foarte frumoasă. Am vrut să o ating – era vârsta la care învățam lumea prin buricele degetelor. În loc să simt catifelarea unei petale, m-am trezit ciuruită de ace invizibile. Atunci a fost momentul in care mi-am început relația iubire-ură cu cactușii.

Probabil o relație asemănătoare avea și David Grundman. Ori asta, ori pur și simplu nu a găsit nimic altceva mai bun să împuște. Pentru că, vedeți voi, David Grundman iubea să împuște lucruri.

S-a decis să-și ia pușca în deșert și să împuște cactuși saguaro, acei cactuși înalți, care seamănă cu un om. Această practică era atât de răspândită la un moment dat, încât are și nume, „cactus plugging”. După ce a împușcat varii plante, David Grundman s-a hotărât că ar fi momentul să găsească o țintă cu adevărat măreață. A găsit un cactus de opt metri și, cu un foc, a reușit să dizloce un „braț”…sfârșitul vi-l puteți imagina. Ironia sorții e că mama natură probabil se săturase să fie maltratată, astfel încât s-a decis să-l ciuruie de tot pe David Grundman.

2. Jimi, prea bun pentru lumea aceasta

Pe 26 septembrie 2010, cel care a popularizat Segway-ul, Jimi Heselden, testa noul model X2 în jurul casei sale. Martorul ocular, un bărbat care-și plimba câinele, explică circumstanțele accidentului: „cărarea era destul de îngustă. L-am văzut cum își oprește scooter-ul, probabil ca să-mi facă loc. Apoi am văzut că dă cu spatele, se clatină și apoi…a dispărut”. Medicii l-au găsit pe Jimi Heselden mort în râul care trecea pe sub cărarea abruptă. După o investigație, au pronunțat decesul „accidental”.

Citeste si  Grafic interactiv - Cum vei muri

Familia și prietenii lui Jimi spun că era un gest absolut normal din partea lui. Jimi mereu a fost altruist. Se purta frumos cu angajații, visa la un viitor mai „verde”, dona constant. Ironia sorții este dublă – altruismul și invenția iubită l-au ucis.

3. Basil, deces prin prea multă sănătate

Cu toții avem acel prieten care e obsedat de sănătate. Ingerează tot felul de diete „bio”, face „cleanse-uri”, are multiple aplicații care îi monitorizează starea de sănătate, face sport, nu bea, nu fumează, nu f…

Cam așa era și Basil Brown. Era un mare avocat al trăitului sănătos. Și nimic nu-i plăcea mai mult ca sucul de morcovi.

În 1974, a consumat patru litri de suc de morcovi zilnic, timp de zece zile. Nu a mai ajuns la a unsprezecea pentru că l-a ucis supradoza de vitamină A. Practic, a reușit să ingere de 10 mii de ori doza recomandată de vitamină A. A murit cu ficatul blocat și cu pielea galben-portocalie.

4. Draco, ucis de propria popularitate

Draco a fost primul legiuitor din Grecia antică ce a fost consemnat de istorie. Draco a schimbat legile existente cu unele mai blânde și astfel și-a câștigat popularitatea.

În Elada exista un obicei de a arunca în vorbitorii publici cu haine pentru a arăta aprecierea. Când Draco a mers să vorbească în public în Aegina, auditoriul l-a plăcut atât de mult, încât l-au sufocat cu numărul imens de haine aruncate.

Cu toate că morala poveștii este că Draco a fost ucis de propria popularitate, sunt unii experți care interpretează altfel povestea. De la Draco avem termenul „draconic” pentru că și legile sale „blânde” erau, de fapt, foarte severe. Mai mult, la momentul respectiv, Aegina era rivală Atenei, statul de origine a lui Draco. Deci, s-ar putea ca grecii întreprinzători să fi avut alte motive pentru aprecierea extremă a victimei.

Similare

Leave a Comment