Cosmos 

Juno surprinde ”perla” lui Jupiter

Jupiter
FotoȘ NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Sonda spațială Juno a transmis înapoi pe Pământ o poză detaliată cu una dintre cele opt ”perle” ale lui Jupiter. Șirul de perle ale giganticei planete gazoase reprezintă de fapt o serie de furtuni masive ce se rotesc  în sens invers acelor de ceasornic și care apar ca niște formațiuni ovale albe pe suprafața planetei.

Începând cu anul 1986, aceste formațiuni ovale albe au variat ca număr de la șase la nouă, în prezent fiind vizibile opt furtuni masive.

Imaginea din stânga a fost surprinsă de Juno pe 11 decembrie 2016, de la o distanță de 24.600 kilometri, în timp ce sonda efectua cel de al treilea zbor orbital în jurul planetei Jupiter. Distanța cea mai mică la care s-a aflat Juno de Jupiter a fost de 4.200 km.

Citeste si  Coliziunea a două stele neutronice observată pentru prima dată în istoria omenirii

Juno este echipată cu o cameră menită să surprindă imagini inedite cu suprafața planetei Jupiter, având doar scopul de a atrage publicul, nefiind considerată un instrument științific.

Sonda spațială Juno a fost lansată pe 5 august 2011 și ne va transmite date până în februarie 2018, când se va prăbuși controlat în atmosfera gigantului gazos.

[sursa]

Anca Stănescu

Similare

Leave a Comment