Leii de mare au ureche muzicala

Leu de mare
Foto: Pixabay.com

Pentru o perioada foarte lunga de timp cercetatorii au crezut ca oamenii sunt singura specie care poate sa se miste pe ritm. Aceasta perspectiva s-a schimbat in ultimul deceniu atunci cand au fost descoperite cateva animale care aveau si ele aceasta abilitate: papagali cacadu, cimpanzei sau perusi.

Un nou studiu al Universitatii California, Santa Cruz, in cadrul caruia a participat un leu de mare pe nume Ronan, a adus la lumina o descoperire foarte interesanta: leii de mare pot sa tina ritmul mai bine decat oricare alta specie de animale.

Recompensat cu peste de fiecare data cand reusea sa dea din cap pe melodia de test, Ronan a invatat mai tarziu si sa danseze pe cantece pop, preferata lui fiind  Boogie Wonderland de la Earth, Wind and Fire.

Pentru a evidentia mecanismele cerebrale responsabile cu mentinerea ritmului, pe durata testelor Ronan a trebuit sa se miste dupa un anumit ritm, urmand ca acesta sa fie schimbat pentru a analiza felul in care se adapteaza si daca gaseste din nou cadenta. Ronan a reusit sa isi recalibreze miscarile la fiecare schimbare, indiferent de complexitatea acesteia.

Citeste si  A fost restaurat primul cantec generat de un computer

Teoria din spatele experimentului este ca pentru a ne misca pe ritm, activitatea neuronala din centrele auditive ale creierului oscileaza mai intai in sincron cu stimulul ritmic primit, iar apoi aceasta antreneaza o alta oscilatie la nivelul neuronilor din centrele motorii care genereaza miscarile corpului.

[sursa][sursa][sursa][foto]