Neurostiinta 

Lipsa somnului îți poate afecta emoțiile

somnChiar și după o singură noapte. Datele științifice nu sunt vești bune pentru păsările de noapte, așa cum suntem și noi. Experții spun spun că avem nevoie de cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte pentru a fi sănătoși, iar întreruperile acestora pot fi la fel de dăunătoare precum lipsa lui. Un studiu spune că abilitatea creierului nostru de a regla emoțiile poate fi compromisă dacă nu dormim destul.

Dacă ești morocănos dimineața după ce te-ai culcat târziu, ar putea exista o explicație științifică. Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv din Israel au identificat mecanismul neurologic responsabil de perturbarea reglării emoțiilor și au găsit problemele create de o noapte lipsită de somn.

Optsprezece voluntari au fost ținuți treji o noapte întreagă și apoi scanați cu fRMN și EEG pentru a le fi monitorizată activitatea cerebrală.

După o noapte dormită și una nedormită, participanții au fost supuși unui test prin care să identifice niște puncte care se deplasează pe o fotografie. Fotografiile aveau rol foarte important în stabilirea emoțiilor pozitive (pisică), negative (om mutilat) și neutre (lingură). Măsurând viteza de identificare a deplasării punctelor și combinând informația cu scanările creierelor, echipa a reușit să înțeleagă procesele cognitive.

În mod crucial, lipsa somnului afectează procesele care reglează emoțiile. Scanările EEG au raportat diferențe foarte mici în activitatea cerebrală între imaginile pozitive și negative după o noapte nedormită. Al doilea test a demonstrat că voluntarii puteau fi ușor distrași de orice imagine. În contrast, după o noapte dormită doar imaginile șocante puteau fi înregistrate în creier ca un spike.

„Se pare că ne pierdem neutralitatea. Abilitatea creierului de a stabili ce este important e compromisă. Deodată, totul este important” – Talma Hendler, cercetător în cadrul studiului

Hendler a adăugat că înainte de studiu, oamenii de știință nu erau siguri ce mecanism era responsabil de dereglarea emoțională cauzată de lipsa somnului. Cu toții trecem prin asta. După o noapte nedormită ai impresia a doua zi că totul merge aiurea. Țipi la partenerul tău, la câine pentru orice prostioară.

„Am crezut că lipsa somnului ar intensifica procesarea imaginilor emoționale împiedicând creierul să execute funcții. Am fost surprinși să descoperim că afectează procesarea atât a imaginilor neutre cât și pe a celor puternice dpdv emoțional.” – Talma Hendler, cercetător în cadrul studiului

Asta înseamnă că orice prostie ne poate scoate din pepeni dimineață, dacă am avut o noapte agitata, din cauza faptului ca procesarea cognitivă ne-a fost compromisă. Hedler și colegii săi studiază acum modul în care manipularea somnului poate reduce disfuncțiile emoționale observate în anxietate, depresie și în tulburările de stras traumatic.

Citeste si  Virusurile au un rol important in functionarea creierului

Informațiile au fost publicate în The Journal of Neuroscience.

[sursa]

Similare

Leave a Comment