Medicina 

Mamaie, dă-ți jos brâul, că nu merge

Brâul este unul din obiectele cu care majoritatea românilor în vârstă sunt echipați. Din păcate, este inutil.

Brâul are două roluri majore: protejează împotriva predominantei boli a românului, curentul și ajută la durerea de șale. În acest articol vom demistifica a doua afirmație.

Durerea lombară este cunoscută ca „lower back pain”(eng), „durere de spate” sau „durere de șale”. Reprezintă o constelație de simptome, de obicei acute, cu care majoritatea se va confrunta cel puțin o dată în viață. În acest moment, 1 din 10 oameni are durere de spate. Motivele sunt variate, de la cele genetice și până la „o mișcare greșită”, iar majoritatea episoadelor acute trec după maxim o săptămână. Ce este îngrijorător este că aproximativ 75% din persoanele care au avut un episod acut sever, îl vor repeta într-un an. Aceste episoade repetate crează un cerc vicios, în care persoana nu mai face exercițiu fizic, mușchii și articulațiile slăbesc, capacitatea de efort scade și episoadele apar mai des. Din aceste motive durerea de spate este principalul motiv pentru concediu medical în SUA.

Citeste si  Femeile, CDC și condescendența

O nouă meta-analiză a sintetizat rezultatele a 23 de studii bine realizate pe un total de 30,000 de pacienți pentru a afla ce tratament este cel mai eficient pentru oprirea recidivelor de durere lombară la un an.

Educața singură nu ajută. Branțurile terapeutice nu ajută. Brâul nu ajută.

Singurul lucru care a funcționat sunt exercițiile fizice, cu sau fără educație. Iar efectul protectiv al exercițiilor este destul de mare, reușind să scadă riscul recidivei la un an cu 45%.

Interesant este că tipul de exerciții nu contează. Unele studii incluse în meta-analiză au folosit exerciții pentru spate și abdomen iar altele au combinat aerobic cu antrenament pentru forță și echilbru, cu aproape aceleași rezultate.

Singura problemă este că efectele protective dispăreau după această perioadă de un an. În opinia unuia din cercetători acest lucru se datora opririi exercițiilor.

Dintre toate opțiunile disponibile momentan, exercițiile fizice sunt singurele pentru care avem dovezi că funcționează – Dr. C. G. Maher

Similare

Leave a Comment