Masina timpului – 1 septembrie 2016

S-AU NASCUT:

  • Karl August Folkers – 1906: biochimist american cu importante contributii la izolarea si identificarea produselor naturale (componente chimice sau substante produse de un organism viu aflat in natura). Ca membru al echipei de cercetare a companiei farmaceutice Merck, a jucat un rol important in izolarea vitaminei B12. Pentru meritele sale, a primit Medalia Perkin in 1960, Medalia Priestley in 1986 si Medalia Nationala de Stiinta in 1990.
  • Dirk Brouwer – 1902: astronom olandezo-american, specializat in studierea mecanicii ceresti (ramura a astronomiei si a mecanicii clasice care se ocupa cu studierea si descrierea miscarilor obiectelor ceresti). Numele sau a fost preluat de catre un asteroid, un crater de pe suprafata Lunii si doua premii stiintifice.
  • Francis William Aston – 1877: chimist si fizician englez care a primit premiul nobel pentru chimie in 1922.

FACTS:

  • Martha_ultimul porumbel calator_19141914 – Martha, porumbelul calator considerat a fi ultimul din specia sa, a murit la gradina zoologica din Cincinnati. Specia (Ectopistes migratorius), care a trait pe teritoriul Americii de Nord, a fost denumita dupa termenul francez “passager” ce inseamna “a trece pe langa”, datorita obiceiului acestor pasari de a migra. Porumbeii calatori au fost vanati de nativii americani, vanatoare intensificata dupa sosirea europenilor pe acele teritorii, mai ales in secolul 19. Carnea de porumbel era comercializata la preturi mici, ceea ce a dus la vanarea la o scara mare timp de cateva decenii. Ultima pasare salbatica se presupune ca ar fi fost impuscata in 1900. Eradicarea acestei specii a fost descrisa ca fiind una de anvergura si fara sens.
  • 1869 – primul buletin meteo a fost emis de catre Cleveland Abbe. Munca sa in acest domeniu s-a axat pe previzionarea si emiterea de avertismente de vreme rea. In ianuarie 1871 el devine directorul Biroului Meteorologic din SUA. Este considerat “parintele” Serviciului National de Meteorologie.
  • 1859 – Richard C. Carrington si Richard Hodgson, un alt astronom amator englez, observa pentru prima data, independent unul de celalalt, o eruptie solara. Aceasta este adesea denumita “evenimentul Carrington”.
Citeste si  Masina timpului - 06 decembrie

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]