Masina timpului – 21 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • David Vetter – 1971: a fost supranumit de catre mass-media “David, baiatul din balon”. Vetter s-a nascut cu o boala ereditara caracterizata prin deficienta de imunitate (SCID), boala ce slabeste in mod dramatic sistemul imunitar, pacientii fiind predispusi la infectii, expunerea la virusi putand fi fatala. David a fost obligat sa-si traiasca viata intr-o camera sterila, primii ani in spital, urmand ca apoi sa faca vizite de cateva saptamani acasa. Desi au fost cheltuiti 1,3 milioane dolari, nu s-a putut produce un tratament, Vetter murind la varsta de 12 ani, dupa ce a suferit complicatii in urma unei operatii de transplant de maduva.
  • Donald Glaser – 1926: fizician american, neurobiolog si castigatorul premiului Nobel pentru fizica in 1960 pentru descoperirea camerei-balon utilizata in fizica particulelor subatomice.
  • ela_cougar_autogyro
    Fgarganese

    Juan de la Cierva – 1895: inginer civil spaniol, pilot si inginer aeronautic. Cea mai cunoscuta realizare a sa este autogirul in 1920, un avion cu un singur rotor.

FACTS:

  • 2003 – nava fara pilot Galileo si-a incheiat misiunea, dupa 14 ani in spatiu si 8 ani in sistemul jovian. NASA a dirijat-o in atmosfera lui Jupiter cu o viteza de 48 km/sec. Astfel, s-a eliminat posibilitatea contaminarii lunilor cu bacterii provenite de pe Pamant.
  • 1938 – uraganul New England a fost unul din cei mai mortali si nimicitori cicloni tropicali care au lovit zona New England din nord-estul SUA. Furtuna s-a format langa coasta Africii la 9 septembrie, devenind uragan de categoria 5 pe scara Saffir-Simpson. Ochiul furtunii a atins Long Island la 21 septembrie, ciclonul fiind incadrat la acel moment in categoria 3. Furtuna a atins 260km/h si 940 mbar, devastand peste 57,000 de case.
  • 2001 – nava spatiala Deep Space 1, lansata pentru a testa echipamente noi in spatiu, a realizat un zbor in apropierea cometei Borrelly. Nava a fost dirijata catre cometa in timpul misiunii sale extinse, inregistrand descoperiri surprinzatoare pentru cercetatori. In ciuda defectiunii sistemului, Deep Space 1 a reusit sa transmita inapoi pe Pamant ceea ce, la vremea respectiva, au reprezentat cele mai bune imagini si date stiintifice legate de o cometa.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]