Istorie 

Masina Timpului – 22.09.2015

S-au nascut:

  • 1959 – Saul Perlmutter, astrofizian american care a impartit cu Brian P. Schmidt si Adam G. Reiss Premiul Nobel pentru Fizica in urma descoperirii expansiunii Universului prin observarea supernovelor indepartate.
  • 1922 – Chen Ning Yang, fizician teoretician americano-chinez care a impartit cu Tsung-Dao Lee Premiul Nobel pentru Fizica pentru o teorie in privinta fortei nucleare slabe.
  • 1905 – Eugen Sanger, inginer spatial care a proectat bombardierul antipodal, capabil sa zboare pe distante uriase cu un singur rezervor de combustibil in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. A lansat prima carte scrisa de un profesionist despre ingineria zborului unei rachete.
  • 1901 – Charles B. Huggins, urolog si chirurg canadian ale carui investigatii au demonstrat legatura dintre hormoni si anumite tipuri de cancer.

1981: Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).

1968: Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat. Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 și 1968, tot situl a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocări de inginerie arheologică din istorie.

Citeste si  Masina timpului - 16 februarie

1904: Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.

1888: Apare primul număr din National Geographic Magazine.

Similare

Leave a Comment