earth-lighting-equinoxIstorie Video 

Masina timpului – 22 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut si… in prezent

S-AU NASCUT:

  • Saul Perlmutter – 1959: astrofizician american la laboratorul national Lawrence Berkeley, California, USA si profesor de fizica la Universitatea din California. A castigat premiul Nobel pentru fizica in 2011, premiul Shaw in astronomie in 2006 si premiul Fundamental Physics in 2015.
  • Charles Brenton Huggins – 1901: medic americano-canadian, fiziolog si cercetator la Universitatea din Chicago, specializat in cancerul de prostata. I-a fost acordat premiul Nobel in 1966 pentru descoperirea, in 1941, a faptului ca hormonii pot fi folositi in controlul raspandirii unor forme de cancer. Aceasta a fost prima descoperire care a aratat ca chimicalele pot controla cancerul.
  • William Playfair – 1759: inginer si economist politic nascut in Scotia, fondatorul metodelor grafice de statistica. Acesta a inventat cateva tipuri de diagrame: linie, de arie si cu bare in 1786 si cele cu structura radiala si inelara in 1801.

FACTS:

  • earth-lighting-equinox
    Blueshade

    2016 – echinoctiul de toamna: ziua este egala cu noaptea, in orice loc de pe Pamant. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Soarele se afla exact pe ecuatorul ceresc.

  • 1955 – s-a difuzat prima reclama TV in Regatul Unit, clipul fiind pentru pasta de dinti Gibbs SR.
  • 1851 – lui Charles Minot, avand functia de superintendent de divizie la Caile Ferate din Erie, ii este atribuit efortul de a controla circulatia unui tren dincolo de prevederile regulamentului. El a introdus notiunea de “mers al trenurilor” cand a trimis o telegrama unui angajat al cailor ferate de la alta statie. Mesajul preciza importanta opririi tuturor trenurilor in statia respectiva pana cand trenul cu care calatorea Minot putea sa ajunga. La 22 septembrie, Minot era intr-un tren de pasageri, parcat in statia Turner. Si-a aruncat privirea pe geam si a vazut liniile de telegraf. Parasind trenul, a fugit in gara si a telegrafiat statiei urmatoare, Monroe, pentru a verifica daca trenul programat trecuse pe acolo. Primind raspuns negativ, Minot a ordonat inginerului de tren sa-si continue drumul catre Goshen. Inginerul refuzand ordinul lui Minot, acesta a preluat conducerea trenului, conducandu-l la Port Jervis, cateva ore inainte de momentul planificat de sosire. Aceasta a reprezentat a doua din cele cateva “premiere” create de Caile Ferate Erie in timp, impreuna cu transportul de lapte cu trenul catre statia Chester in 1842.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]

Similare

Leave a Comment