turbulenteIstorie 

Masina Timpului – 26 august

S-AU NASCUT:

  • Edward Witten – 1951: fizician si profesor la New York in domeniul matematicii aplicate in fizica. In 1990 a devenit primul si, pana in acest moment, singurul fizician care a primit Medalia Fields. In 2004, revista Time sustinea ca Witten este cel mai inteligent fizician teoretic din lume.
  • Albert Bruce Sabin – 1906: nascut in Imperiul Rus, a fost un cercetator american cu origini poloneze ce a activat in domeniul medicinei. Este cunoscut pentru dezvoltarea vaccinului cu administrare orala impotriva poliomielitei, tratament ce a dus la eradicarea aproape in totalitate a bolii.
  • Jerome Clarke Hunsaker – 1886: aviator american ce a studiat la Academia Navala si MIT, unde i-a fost desemnata sarcina de a dezvolta cursuri de aerodinamica. In acest scop, a vizitat locatii in domeniu din Europa, intorcandu-se apoi pentru a construi primul tunel de vant la MIT. Se banuieste ca ar fi facut parte din membrii fondatori ai grupului Majestic 12 (MJ-12), fiind ultimul supravietuitor, un presupus comitet secret format din oameni de stiinta, lideri militari si oficiali guvernamentali format in 1974 de catre presedintele din acel moment al S.U.A, Harry S. Truman, cu scopul de a recupera si investiga OZN-uri.

 FACTS:

  • 1930 – Philo Farnsworth a devenit detinatorul brevetului pentru primul aparat de televiziune electronic (televizor).
  • nori1883 – eruptia vulcanului Krakatau (Indonezia de azi), inceputa in dupa-amiaza zilei de 26 august, desi primele semne au existat inca din luna mai, zona fiind zguduita de cateva explozii pana la sfarsitul zilei de 27, distrugand doua treimi din insula si arhipelagul din jur. A fost una din cele mai distrugatoare explozii din istorie, numarul mortilor ridicandu-se la cel putin 36,000 in urma eruptiei si tsunami-ului  de dupa. Printre  efectele secundare se numara intunecarea cerului mult timp dupa evenimentul propriu-zis, producandu-se schimbari spectaculoase in culorile apusului. In timpul zilei, Soarele a fost acoperit de un halou cu tenta maro sau albastra numit Inelul lui Bishop, nume dat efectului dupa cel care l-a si observat pentru prima data, preotul Sereno Edward Bishop, chiar dupa eruptia din Krakatau. De asemenea, la doi ani dupa explozie, au fost observati pentru prima data norii nocturni. Nu s-a stabilit, insa, cu exactitate daca acest fenomen a fost determinat doar de activitatea vulcanica, desi praful si vaporii de apa pot ajunge in atmosfera superioara in urma exploziilor vulcanice si contribui la formarea norilor de aceasta natura.
Citeste si  Masina timpului - 18 octombrie

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]

Similare

Leave a Comment