Space Shuttle ChallengerIstorie 

Masina Timpului – 30 august

S-AU NASCUT:

  • Sylvia Earle – 1935: biolog marin american, explorator, autor si lector. A fost prima femeie care a detinut functia de sef al NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). In 1982 a fondat Deep Ocean Engineering impreuna cu sotul sau de atunci, Graham Hawkes, societate a carei echipa a proiectat si construit  submarinul destinat cercetarii, Deep Rover, care functioneaza pana la adancimi de 1,000 metri.
  • Jacobus Henricus van’t Hoff – 1852: a fost primul castigator al premiului Nobel pentru chimie. Este foarte cunoscut pentru descoperirile sale legate de cinetica chimica (cinetica reactiilor), echilibrul chimic, presiunea osmotica si stereochimie. Lucrarile sale in aceste domenii au ajutat la fondarea chimiei fizice asa cum este cunoscuta astazi.

FACTS:

  • 1983 – Guion S. Bluford Jr., in calitate de membru al echipajului Challenger, in cadrul misiunii STS-8, devine primul american de origine africana care ajunge in spatiu si a doua persoana cu astfel de origini, dupa cubanezul Arnaldo Tamayo Mendez.
  • Red Phone_F1963 – se stabileste linia de comunicatii prin telegraf intre Washington si Moscova. Punand baza circuitului de tip duplex, SUA au trimis in iulie 1963 patru seturi de teleimprimatoare, continand alfabetul latin, la Moscova. O luna mai tarziu, echipamentul sovietic ajunge la Washington, constand in patru seturi de teleimprimatoare din Germania de Est cu alfabetul chirilic, fabricate de Siemens. Existau doua circuite, primul facand legatura intre Washington si Moscova via Londra, Copenhaga, Stockholm si Helsinki. A doua linie radio de rezerva facea legatura prin Tanger. Primul mesaj de la Washington catre Moscova spunea: “Rapida vulpe cafenie a sarit peste spinarea cainelui lenes 1234567890”. Acesta includea intregul alfabet latin, cat si toate cifrele arabe si apostroful, pentru a testa functionalitatea tastaturii si teleimprimatorului. Rusii au trimis inapoi o descriere poetica a apusului la Moscova. Legatura fost cunoscuta sub numele de “telefonul rosu”, desi comunicatiile respective n-au folosit niciodata liniile telefonice sau telefoane rosii.
Citeste si  Masina timpului - 23 decembrie

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]

Similare

Leave a Comment