„Megastructura extraterestra”, din nou in atentie

Steaua Tabby
Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Anul trecut, am luat cu totii foc atunci cand un om de stiinta a propus aceasta teorie bizara pentru a explica modul in care este estompata lumina unei stele – o megastructura extraterestra.

Studiile care au urmat nu au relevat nici un comportament extraterestru. Telescopul spatial Kepler al NASA a petrecut 1.600 de zile observand steaua, iar lucrurile au devenit si mai ciudate.

Rezultatele ultimelor observatii au fost publicate in regim de pre-print pe site-ul arXiv pentru ca si alti membri ai comunitatii astronomice sa le poata ataca.

Kepler a vazut ca steaua KIC 8462852, cunoscuta ca Steaua lui Tabby, scade foarte mult in luminozitate, o scadere ce nu poate fi explicata prin cele doua ipoteze principale: un roi de comete sau efectele unei stele neregulate. Asta nu inseamna ca avem mai multe dovezi care sa intareasca ipoteza unei megastructuri extraterestre aflate in jurul stelei lui Tabby, precum o Sfera Dyson. In mod clar se intampla ceva in vecinatatea stelei ce nu am mai observat nicaieri in Univers si, cel mai sigur, este o combinatie de evenimente ciudate.

Citeste si  "Megastructura extraterestră" nu poate fi încă explicată

Datele stranse de Kepler au fost analizate de Caltech pentru a intelege cum a variat stralucirea stelei in ultimii 4 ani, de cand telescopul supravegheaza zona. Oamenii de stiinta au observat cu luminozitatea scade uneori cu 20%. In primele 1.000 de zile observate de Kepler, diminuarea nu a fost atat de mare. Lumina a scazut cu 0.34%/an. In urmatoarele 200 de zile, diminuarea a crescut la 2%. In total, steaua a pierdut 3% din luminozitate in primii 4 ani de observatii.

Cercetatorii au analizat 193 de stele invecinate si 355 de stele care seamana cu Tabby si nu au gasit nimic asemanator.

Pana la urma, ce se intampla? Cel mai probabil raspuns este o combinatie de factori, deci nu putem exclude nici o ipoteza existenta, precum o stea neregulata, un roi de comete sau resturile unei planete.

[sursa]