Nu retii nume pentru ca… Nu trebuie

oameni vorbind
Foto: Vintage Images

In principiu, chipurile sunt mai usor de retinut decat numele pentru ca sunt mai „palpabile”, in timp ce a tine minte numele cuiva necesita, mai degraba, o rememorare decat o recunoastere. Recunoasterea se intampla atunci cand intalnesti pe cineva, sau ceva familiar, si stii ca asta s-a mai intamplat in trecut. Si… Cam aici se opreste informatia.

Rememorarea apare cand poti accesa memoria originala si poti spune cum si de ce cunosti persoana respectiva. Recunoasterea reprezinta semnalul de alarma ca memoria exista.

Memoria pe termen scurt este, in mare parte, acustica, bazandu-se pe procesarea informatiei sub forma cuvintelor sau a sunetelor specifice. Acesta este motivul pentru care vorbim cu noi insine si gandim folosind propozitii si limbaj, in locul imaginilor ca intr-un film. Numele cuiva este un exemplu de informatie auditiva; auzi cuvintul si te gandesti la el sub forma sunetelor care il formeaza.

Pe de alta parte, memoria pe termen lung se bazeaza pe privire si calitati semantice (intelesul cuvintelor, in detrimentul sunetelor care le formeaza). De aceea, un puternic stimul vizual, ca de exemplu chipul cuiva, este mai usor de recunoscut pe termen lung decat un stimul acustic, precum un nume necunoscut.

“Suntem creaturi vizuale. Suntem programati sa codificam si sa extragem informatie vizuala mult mai usor decat informatie auditiva” – E. Clea Warburton, cercetator in domeniul neurologiei cognitive la Universitatea din Bristol

Pentru ca o informatie sa treaca din sfera memoriei pe termen scurt in cea pe termen lung, este nevoie, de obicei, sa fie repetata. Totusi, uneori acest pas poate fi sarit, mai ales daca informatia este atasata de ceva important sau stimulator, formandu-se, astfel, o memorie episodica. Daca te intalnesti cu cineva si aceea este cea mai frumoasa persoana pe care ai vazut-o vreodata si te indragostesti, ii vei tine minte numele foarte usor.

Citeste si  Savantii insereaza amintiri placute in creierele soarecilor

Obiectiv vorbind, chipul si numele unei persoane nu au legatura, in general. Se intampla ca oamenii sa spuna “Ai fata de Ionut” (atunci cand afla ca numele persoanei este Ionut), dar, intr-adevar, este imposibil sa prezici cu acuratete numele doar uitandu-te la chip – exceptand cazul in care numele este tatuat pe frunte (o trasatura vizuala frapanta foarte greu de uitat).

[sursa][sursa][sursa][foto]