Cosmos 

Meteorit mai vechi decât Terra

meteorit australiaGeologii australieni au descoperit un meteorit care este mai batran decat Terra si era cat pe ce sa-l piarda inainte de a ajunge la el. Operatiunea de recuperare a implicat 32 de camere remote, calcule geofizice complicate, un avion, o drona operata la distanta, doi cercetatori si foarte mult noroc.

Totul a inceput pe 27 noiembrie 2015, cand fragmentul a venit din spatiu. Localnicii din William Creek si Maree din sudul Australiei au vazut caderea, fenomen detectat si de Desert Fireball Network, o serie de camere digitale care monitorizeaza cerul de deasupra desertului australian. Imediat ce meteoritul a fost vazut, a inceput operatiunea de recuperare.

Dupa mai multe analize ale imaginilor, triangulare si alte calcule, a inceput cautarea in jurul celui mai jos punct al reliefului australian pe 29 decembrie. O drona si un avion au fost utilizate pentru a ghida echipa Desert Fireball Network. Dupa trei zile, l-au gasit. Are 1.7 kg si era ingropat la 42 cm sub suprafata sarata a unui lac. Daca savantii ar fi venit cateva zile mai tarziu, ploaia ar fi ascuns roca pentru totdeauna.

Citeste si  Obiect neidentificat, dincolo de orbita lui Neptun

Potrivit cercetatorilor, meterotiul are o varsta mai mare de 4.5 miliarde de ani si este unul pietros. Nu este numai o descoperire interesanta care ar trebui sa ne ofere informatii despre originile Universului, dar a fost o mare victorie pentru echipa Desert Fireball Network.

“Acest meteorit are o semnificatie speciala datorita calculelor facute de sistemul de camere asupra locului de unde a cazut, calculand si orbita sa solara si oferind informatii contextuale importante pentru studii ulterioare. Ne-a demonstrat ca masinaria aceasta uriasa pe care am construit-o chiar functioneaza” – Phil Bland, Desert Fireball Network

Cercetatorii cred ca roca a venit dintr-o zona aflata intre Marte si Jupiter.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment