Meteorit ciudat descoperit de Curiosity pe Marte

metallicme223În călătoria sa pe Planeta Roșie, Curiosity a dat peste un meteorit metalic, în zona muntelui Sharp. Meteoriții sunt destul de comuni pe Marte datorită atmosferei sale rarefiate și apropierii planetei de centura de asteroizi. Acest meteorit de mici dimensiuni are o suprafață foarte fină, ca și cum ar fi fost șlefuit. Prezintă, de asemenea, mai multe șanțuri adânci, ceea ce sugerează că ar fi fost topit la un moment dat în timp.

A fost botezat “Egg Rock” (Piatra-ou) datorită suprafeței sale fine. Curiosity s-a apropiat îndeajuns de mult  încât a putut să-i fotografieze structura pentru ca oamenii de știință ai NASA să poată analiza compoziția. Momentan, aceștia consideră că cel mai probabil meteoritul este compus din nichel-fier și provine din miezul unei structuri din centura de asteroizi. El are dimensiunea de 4 centimetri și a fost fotografiat cu camera ChemCham.

Bazat pe aspectul său, se presupune că meteoritul metalic, a început să se topească odată cu intrarea în atmosfera planetei, iar  la ajungerea pe solul marțian să se întărească – ceea ce ar putea explica atât netezimea cât și unele dintre canelurile ciudate care sugerează efecte ale intemperiilor.

Citeste si  Cum să-ți faci o amintire cu cometa

depwg5nxtpj0mmfqwwhlGăsirea meteoriților pe Planeta Roșie s-ar putea să nu fie un eveniment rar, dar este întotdeauna interesant pentru cercetători, să vadă cât mai multe dintre rocile care ajung pe suprafața lui Marte și care nu ar rezista trecerii prin atmosfera Pământului.

Ni se oferă astfel șansa unică de a studia bucăți din Sistemul Solar, și ar putea ajuta oamenii de știință în încercarea de a explica cât mai multe despre obiectele din centura de asteroizi, precum și condițiile de pe Planeta Roșie.

Pe Marte,  de asemenea, există mai puțină oxidare iar eroziunea cauzată de condițiile meteo este mult mai redusă în comparație cu Pământul, și meteoriții aflați acolo se prezintă într-o stare mult mai bună.

Curiosity se află acum la bazele muntelui Sharp și continuă să caute dovezi ale faptului că acea zonă ar fi putut fi cândva locuibilă.

Valentin Ioniță

[sursă]