Medicina 

Mica introducere in tuberculoza pulmonara

Iar tinerii cresc pali, spectrali – şi mor/Si de tristeţi te umple şi gândirea!, scria John Keats in 1819, facand aluzie la moartea fratelui sau prin tuberculoza. Keats nu este singurul artist care a descris tuberculoza.

Tinand cont ca tuberculoza a fost prezenta incepand cu neoliticul, multi artist au avut ocazia sa o redea in picturi, poezii, carti si opere. Epidemia de tuberculoza (Marea Ciuma Alba) a avut un varf in secolele 18 si 19 si deci cam toti marii clasici, incepand cu Poe si terminand cu Thomas Mann descriu tuberculoza. In secolul 19, tuberculoza era o boala romantica, pacientii fiind slabi, palizi, aproape efemeri si, in final, deliranti.

Numita phthisis de Hipocrate in 460 BC -de aici avem si cuvantul ftiziologie- si consumare de catre medicii chinezi antici si apoi de europeni, tuberculoza a incercat sa fie deslusita si tratata de toti marii invatati de-a lungul secolelor. Descoperirea Mycobacterium tuberculosis de catre Koch in 1882 a insemnat demonstrarea caracterului infectios al tuberculozei.

Tuberculoza pulmonara se transmite in momentul in care o persoana infectata tuseste, rade sau chiar respira si picaturile de tuse purtatoare de bacterii parasesc plamanii persoanei infectate si ajung in plamanii unei persoane sanatoase. Dar, spre deosebire de raceala sau gripa, care au acelasi tip de transmisie, tuberculoza nu este foarte contagioasa. Si are un tratament standard foarte eficient. Si atunci de ce in 2013 erau 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza si 1,1 milioane de decese prin tuberculoza?

Tuberculoza este o boala a saraciei.  Este o boala a aglomeratiilor umane care nu au masuri de igiena si de alimentatie corecte, o boala a neglijarii, o boala a lipsei de acces la tratament complet.

Citeste si  Cand istoria cade prada copiilor obraznici

Astfel, cu toate ca simtomele sunt nespecifice:

 • pierderea apetitului
 • scadere ponderala
 • oboseala
 • transpiratii (mai ales nocturne)
 • frisoane si febra (daca e prezenta, febra e mica)
 • tuse seaca ce dureaza mai  mult de trei saptamani, cateodata insotita de sputa sau sange in cantitati mici
 • dureri in piept

un medic va suspecta infectia cu tuberculoza intr-un anumit context, la persoane care:

 • au un teren imun slabit – fie din cauza unor boli imundeprimante (HIV) sau boli cronice (diabetul zaharat), fie din cauza unor comportamente care slabesc imunitatea (malnutritia, consumul cronic de etanol, fumatul)
 • au mai avut tuberculoza in trecut si nu s-au tratat corect sau sunt expusi in mod repetat la tuberculoza (cum ar fi cadrele medicale)
 • au contact cu o persoana foarte contagioasa sau au stat cu acea persoana timp indelungat, intr-un spatiu mic, neventilat

Din experienta clinica, tuberculoza pulmonara nu are o varsta sau un sex, ci doar un anumit context. Oricum ar fi, daca aveti aceste simptome, medicul va urma pasii pentru a diagnostica tuberculoza (radiografie toracica, examen de sputa etc.) pentru ca Romania inca are un numar mare de cazuri de tuberculoza. Daca sunteti diagnosticati cu tuberculoza, nu este totusi motiv de panica. Daca urmati tratamentul dupa indicatiile cadrelor medicale, este o boala vindecabila. Dar este foarte, foarte important sa urmati tratamentul corect, pe tot parcursul lunilor indicate, cel mai frecvent sase luni.

Similare

2 Thoughts to “Mica introducere in tuberculoza pulmonara”

 1. Ei, si mai e o forma noua, moderna: tuberculoza post vaccinare, vizibila in Romania dupa inchiderea insitutului Cantacuzino si importul de vaccin din Danemarca (tara care nu foloseste acest vaccin). La 6 sapt. de la vaccinare o vecina a remarcat ganglionii inflamati la copilas. La controlul de 2 luni arata doctorului si de aici a ajuns internati in Budimex, alaturi de alti 7 bebelusi. La varsta aia nu se da niciun tratament … au testat familia, etc. De aici drumul i-a fost anevoios, ei si celorlalti cateva sute de bebelusi in aceeasi situatie.
  Discutia cu un medic specialist dintr-o clinica e dura: acesta i-a spus ca pana acum cativa ani nu a vazut copilasi asa de mici. Da, pacientii lui erau majoritari de peste 30 ani, cu 2-3 vaccinari facute pe timpul lui Ceasca, vaccinuri se pare partial functionabile.

 2. Ioana Margineanu

  Nu am gasit sa se mentioneze de tuberculoza post-vaccinare, ci de „reactii adverse”. Ar fi foarte greu sa existe TB post-vaccinare pentru ca vaccinul BCG nu contine Mycobacterium tuberculosis, ci Mycobacterium bovis.
  Exista posibilitatea, foarte rara si in general la imunocomprimati, de osteita BCG. Si mai exista posibilitatea ca vaccinul sa nu fie realizat bine si sa apara infectie acuta/sepsis cu BCG, iarasi foarte rar, mai ales in Romania.
  Vaccinul BCG este oricum „partial functionabil”.

Leave a Comment