E oficial: Microcefalia, cauzată de virusul Zika

microcefalieCDC (Centres for Disease Control and Prevention) a declarat in mod oficial ca microcefalia si alte defecte la nastere sunt cauzate de virusul Zika. Confirmarea a fost publicata de curand intr-un raport publicat in New England Journal of Medicine. Concluzia a venit in urma dovezilor existente si a studiilor publicate deja. Microcefalia este o afectiune care afecteaza dezvoltarea craniana.

„Studiul marcheaza un punct important in epidemia de Zika. Este clar acum ca virusul cauzeaza microcefalia. Lansam, de asemenea, alte studii care sa stabileasca daca defectul de nastere este un varf al aisbergului, urmand sa aflam efectele pe care le-ar avea virusul asupra creierului mai tarziu” – Tom Frieden, Director al CDC

Concluzia ne ajuta sa intelegem gravitatea Zika. Pana acum, cercetatorii au putut confirma legatura intre microcefalie si virus, dar nu au putut contura o relatie de cauzalitate. Acum ca Zika este oficial cauza microcefaliei, cercetatorii pot afla si in ce mod afecteaza creierul.

Citeste si  Vaccinarea impotriva pojarului te poate proteja si de alte boli infectioase

De regula, copiii nascuti cu craniu foarte mic sufera din cauza unui creier sub-dezvoltat si din cauza unor complicatii serioase cum sunt problemele de vedere.

Virusul Zika este purtat de tantari si s-a extins pe continentul american si insulele din Pacific in ultimele luni. De asemenea, se poate transmite si sexual. Odata infectati cu Zika, doar 20% dintre indivizi prezinta simptome care includ febra, eruptii, dureri la incheieturi si ochi rosii. Desi Zika este de vina pentru microcefalie, nu inseamna ca toate femeile care au fost infectate in timpul sarcinii vor naste copii cu probleme.

[sursa]