LISATech 

Miscare mai mica decat dimensiunea unui atom in spatiu

LISAOamenii de stiinta care lucreaza cu Laser Interferometer Space Antenna (LISA) Pathfinder, o nava experimentala destinata masurarii gravitatiei, au anuntat ca au reusit sa masoare miscari foarte mici, mai mici decat dimensiunea unui atom.

Cea mai tare parte e ca am putea folosi acelasi principiu pentru a detecta undele gravitationale mai bine. Echipa de la ESA au parcat nava la o distanta de 1.5 milioane de km departare de Terra intr-o zona a spatiului intitulata Lagrange intre Terra si Soare, acolo unde gravitatia Terrei este anulata de cea a Soarelui. Obiectele din interior, doua cuburi de aproape 2 kg fiecare fabricate dintr-un aliaj de aur cu platina, se afla intr-o cadere libera continua prin spatiu, plutind unul fata de celalalt la doar 37.5 cm.

Citeste si  Einstein a avut dreptate: Undele gravitaționale există!

Aflandu-se in cadere, obiectele nu se misca, in afara de viteza de deplasare a navei in jurul Soarelui. Daca se misca altfel, inseamna ca sunt influentate de ceva, precum undele gravitationale. Astfel, oamenii de stiinta au testat capacitatea de a masura miscari la scara femtometrica, adica o milionime dintr-o miliardine dintr-un metru.

[sursa]

Similare

2 Thoughts to “Miscare mai mica decat dimensiunea unui atom in spatiu”

  1. Andy

    Cred ca este o greseala in text. Probabil este vorba de punctul Lagrange L1 insa nu are nici o legatura cu „jumatatea distantei dintre Pamant si Soare”. Daca ar fi asa ar fi la 75milioane de km nu 1,5 milioane.

    1. Am sesizat greseala citind-o. Mersi pt heads-up.

Leave a Comment