Cosmos 

Misterul magnetic al miezului planetar, explicat

miez terraGeofizicienii il numesc „paradoxul noului miez”: nu-si pot explica modul in care Terra antica a avut camp magnetic in urma cu miliarde de ani, cand se racea. 

Acum, doi avanti au propus doua metode independente de a rezolva paradoxul. Fiecare se bazeaza pe minerale cristalizate de roca topita, un proces ce ar fi generat camp magnetic prin agitarea miezului din fier. Diferenta dintre cele doua explicatii sta in modul in care se cristalizeaza mineralul.

Dioxidul de siliciu este alegerea lui Kei Hirose, geofizician de la Institutul de Tehnologie din Tokyo, care desfasoara experimente la presiuni inalte pentru a simula conditiile din interiorul planetei.

Dar David Stevenson, geofizician de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California, crede ca oxidul de magneziu, nu dioxidul de siliciu, ar fi cheia problemei. In datele nepublicate oficial, Stevenson presupune ca oxidul de magneziu, care ar veni din interiorul topit al planetei tipurii, ar fi pus bazele unor diferente de densitate care ar fi pornit un geo-dinam antic. Experimentele sale de laborator ii sustin afirmatiile.

Citeste si  Un student a dovedit existenta unor tuburi de plasma deasupra Terrei

Paradoxul miezului a aparut in 2012, cand mai multe echipe de savanti au observat ca miezul Terrei pierde caldura mult mai repede decat se asteptau. Cu cat mai multa caldura disipata, cu atat mai putina care sa mentina miezul lichid. Unele studii sugereaza ca Terra ar fi avut camp magnetic acum mai mult de 4 miliarde de ani, la mai putin de 500 milioane de ani de la coagularea sa intr-un obiect dur.

Detalii mai multe, aici.

Similare

Leave a Comment