Cosmos 

Molecula organica descoperita in spatiul interstelar

galaxiePentru prima data, oamenii de stiinta au detectat o molecula complexa organica, intitulata molecula chirala, tocmai in spatiul interstelar si, datorita ei, am putea intelege mai bine modul in care a ajuns viata pe Terra si cum aceasta ar putea inflori in alte parti ale galaxiei.

Molecula aceasta, oxid de propilena, a fost descoperita intr-un nor gigantic de gaz denumit Sagittarius B2 aflat la 390 de ani-lumina departare de centrul galaxiei. Sagittarius B2 are o masa de 3 milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui, iar acum stim ca aceasta aglomerare contine molecule chirale ce nu au fost detectate pana acum in afara Sistemului Solar.

Citeste si  NASA anunță astăzi o descoperire în afara Sistemului Solar

Chiralitatea este o proprietate geometrica a moleculelor, in care moleculele asimetrice afiseaza o compozitie chimica aproape identica, dar intr-o configuratie alterata, ca o imagine in oglinda.

Este o proprietate chimica importanta a vietii pe Terra, unde fiecare molecula care ajuta la formarea organismelor vii, cum ar fi aminoacizii, proteinele, enzimele si zaharurile, apar in oglinda. Acest fenomen poarta numele de homochiralitate si are beneficii in formarea structurilor organice mari, dar nimeni nu stie unde-si are sursa.

[sursa]

Similare

One Thought to “Molecula organica descoperita in spatiul interstelar”

  1. […] Molecula a fost descoperită într-un nor gigantic de gaz denumit Sagittarius B2, acesta aflându-se la 390 de ani-lumină depărtare de centrul galaxiei, notează soundofscience.info. […]

Leave a Comment