Cosmos 

Molecule misterioase in Calea Lactee

harta univers molecule ciudateAstronomii au creat o harta unica a moleculelor enigmatice din galaxia noastra raspunzatoare de lucruri interesante in privinta luminii venite de la stele.

Analizand lumina venita de la sute de mii de stele, astronomii de la Sloan Digital Sky Survey au creat harta despre care am amintit mai sus. A fost lansata saptamana trecuta la evenimentul sustinut de American Astronomical Society din Seattle.

Proprietatile interesante ale luminii stelelor au fost denumite Benzi interstelare difuze si reprezinta un mister de cand au fost descoperite in 1922. Analizand lumina, Mary Lea Heger a gasit pe atunci linii neasteptate care erau create de ceva ce ar exista in spatiul interstelar dintre stele si Terra.

Cercetarile care au urmat au demonstrat ca aceste linii misterioase erau cauzate de variatatea moleculelor, dar nu a putut afla ce fel de molecule ar fi afectat lumina.

Acum, oamenii de stiinta s-au concentrat pe cele mai dense zone ale galaxiei cu ajutorul unor observatii in infrarosu care pot penetra norii de praf pentru a ajunge la stelele ascunse de acestia. Alt studiu paralel s-a folosit de lumina vizibila pentru a detecta moleculele misterioase ce s-ar afla deasupra planului galaxiei, acolo unde semnatura lor este foarte slaba si foarte greu de masurat. Nu au realizat o harta completa inca, dar au sesizat niste tipare.

Citeste si  ISS vizibilă din București. Cum calculăm gradele?

Cea de-a doua echipa a observat ca moleculele misterioase se afla cu mult deasupra si sub planul galactic si ca se gasesc atat in zone dense cu gaz si praf, dar si in cele aparent pustii, departe de stele.

Prima echipa a detectat moleculele in fata a 60.000 de stele si au putut sa le masoare deplasarea. Pentru prima data au putut sa le inteleaga deplasarea prin galaxie.

Numarul acest molecule ramane un mister chiar si dupa o suta de ani, dar ne apropiem de intelegerea originii lor.

[sursa]

Similare

Leave a Comment