Motorul cu plasma ar putea duce oamenii pe Marte

hall-engineFizicienii din Franta au gasit o solutie de a optimiza un motor electric de racheta care foloseste plasma pentru a atinge viteza de 72.420 km/ora cu de 100 milioane ori mai putin combustibil decat  rachetele conventionale.

Motoarele acestea, denumite Hall, sunt folosite in spatiu din 1971 si sunt utilizate in special in cazul satelitilor de comunicatii si sondelor pentru a le corecta orbitele la nevoie. S-au dovedit fiabile, iar acum oamenii de stiinta vor sa le foloseasca pentru a duce oamenii pe Marte. Problema e ca speranta de viata a unui motor e de 10.000 de ore de functionare, ceea ce e putin in cazul misiunilor spatiale unde vorbim de 50.000 de ore.

Motoarele Hall functioneaza precum cele ionice, care expulzeaza ioni incarcati dintr-un anod spre un catod, unde sunt neutralizati de electroni.

Diferenta la Hall este ca in locul unui catod fizic, ele combina un camp magnetic si un nor captiv format din electroni pentru a crea un fel de catod virtual. O cantitate mica de xenon este injectat intr-un canal pentru a produce un flux de ioni si pentru ca acestia sunt prea grei pentru a fi prinsi de campul magnetic, pot fi neutralizati. Asta creeaza o zona de presiune joasa de plasma, ceea ce rezulta intr-o forta de miscare care deplaseaza motorul. Problema e ca o anumita componenta a motorului se uzeaza atat de mult in tot procesul acesta incat trebuie complet schimbata dupa un anumit numar de ore. Au creat un alt model care pare sa functioneze mult mai bine.

Citeste si  Căști pentru creșterea activității musculare

hall engine

Pentru ca motorul consuma cu mult mai putin combustibil decat rachetele chimice, acesta elibereaza spatiu ce devine disponibil pentru cargo sau oameni. Daca noul design poate mari viata motorului de la 10.000 de ore la 50.000, putem discuta despre misiuni spatiale lungi. Pana atunci, motorul Hall e doar o idee interesanta. Mai exista un motor, dar doar din punct de vedere teoretic, ce ar putea scurta drumul spre Marte la doar 70 de zile – EM Drive.

[sursa]