Nu mai descoperi muzica noua dupa varsta de 30 de ani

Este un fapt foarte simplu de inteles ca oamenii in varsta sunt nostalgici in privinta zilelor de glorie. Ai putea crede ca vei fi tanar pentru totdeauna, dar intr-o zi te vei trezi ca nu intelegi argoul vorbit de „tineretul din ziua de azi”. Unii trec prin asta mai repede decat si-ar dori. Potrivit unui studiu demarat de Deezer, oamenii nu mai descopera muzica noua dupa varsta de 30 de ani.

Serviciul de streaming a intervievat 1000 de britanici in privinta preferintelor lor muzicale si obieciurilor de ascultare. 60% au raportat ca asculta aceleasi piese la nesfarsit, in timp ce doar 25% au declarat ca nu sunt interesati sa descopere alte genuri muzicale decat cele pe care le-au descoperit deja.

Anii de glorie in privinta descoperirii unor genuri muzicale noi ar fi undeva in jurul varstei de 24 de ani. 75% dintre cei intervievati au declarat ca au ascultat cel putin 10 melodii noi pe saptamana, iar 64% au spus ca au cautat 5 artisti noi pe luna. Se pare ca dupa aceasta varsta, abilitatea noastra de a fi la curent cu cele mai noi gaselnite muzicale incepe sa se diminueze.

O explicatie ar fi multitudinea de alegeri disponibile si faptul ca nu facem fata (19%), alta tine de jobul care ne acapareaza (16%), si exista si copiii in ecuatie (11%).

Aproape jumatate dintre respondeti au spus ca isi doresc sa aiba mai mult timp sa descopere muzica noua, deci lipsa de interes nu li se aplica celor 47%.

In 2015, Skynet & blogul Ebert au analizat datele de la utilizatorii americani de Spotify si Echo Nest. In medie, gusturile muzicale ale adolescentilor au fost dominate de muzica pop, apoi acestea s-au temperat si maturizat cand utilizatorii au atins varsta de 30 de ani. Pe la 33 de ani, multi dintre acestia nu au mai ascultat deloc muzica noua.

Citeste si  Muzica de la birou dauneaza concentrarii

Dincolo de lipsa timpului, niste cercetari sugereaza ca ascultam aceleasi melodii la nesfarsit datorita nostalgiei muzicale. De exemplu, un studiu mare publicat in jurnalul Memory & Cognition a aratat ca muzica are un efect foarte puternic asupra modului in care ne amintim lucruri. Economistul Seth Stepehens-Davidowitz a analizat datele Spotify in The New York Times. In mare, a descoperit ca, daca un cantec s-ar fi lansat in timpul adolescentei tale, acesta va fi foarte popular in grupul tau de varsta peste 10 ani.

De exemplu, piesa „Creep” a trupei Radiohead. Se afla pe locul 164 in topul preferintelor barbatilor cu varsta de 38 de ani, dar nu ajunge in top 300 in cazul celor nascuti cu 10 ani mai devreme sau mai tarziu. Asta pentru ca barbatii care acum au 38 de ani se aflau in perioada perfecta a asimilarii muzicale atunci cand piesa a fost lansata in 1993.

Cercetarile au aratat ca melodiile noastre preferate stimuleaza un raspuns de placere in creier, eliberand dopamina, serotonina, oxitocina si alti compusi chimici ce tin de fericire. Cu cat ne place mai mult o piesa, cu atat curg aceste substante in cantitate mai mare.

[sursa]