propulsie fotonicaTech Video 

NASA lucrează la propulsia fotonică

propulsie fotonicaSuna bine si chiar este. In ciuda avansurilor tehnologice in domeniul explorarii spatiale, exista doua detalii care inca ne tin aproape de Terra: viteza mica de deplasare a navetelor noastre si costul foarte mare. In timp ce putem propulsa particule aproape cu viteza luminii in laboratoare, ne chinuim sa acceleram la macar 3% din viteza aceasta. Cu tehnologia prezentului, calatoria spre Marte ar dura aproape 5 luni.

Dar cercetatorul NASA, Philip Lubin, lucreaza la un sistem de lasere care ar putea sa ne poarte pana la planeta Marte in doar 3 zile! Precum panza solara (solar sail) a lui Bill Nye, propulsia fotonica se bazeaza pe inertia fotonilor, care sunt particule de lumina, dar in locul celor generati de soare, design-ul lui Lubin include lasere gigantice. Suna stiintifico-fantastic, dar, intr-un video realizat pentru NASA 360, el explica modul in care tehnologia este disponibila deja si ca sistemul poate fi ajustat la scara necesara cu usurinta.

„Exista avansuri tehnologice recente care pot aduce aceasta idee din sfera SF in cea reala. Nu exista nici un motiv pentru care sa nu putem face asta.” – Philip Lubin

Sa facem un pas inapoi pentru a intelege principiul de functionare. In acest moment, cand lansam o racheta, propulsia vine din arderea unei chimicale, cum ar fi combustibilul rachetei. Acesta nu doar ca este foarte greu, dar este si un sistem incredibil de ineficient comparat cu acceleratia electromagnetica ce utilizeaza lumina sau alta radiatie electromagnetica pentru a accelera obiecte.

Acceleratia electromagnetica in laborator nu este foarte complicat de realizat doar ca necesita echipamente sofisticate si scumpe, cum ar fi inelul compus din magneti superconductori al acceleratorului de particule de la CERN. Nu a fost usor de adaptat pentru a functiona la scara mare, necesara zborului spatial.

Citeste si  Orase medievale gasite cu tehnologia laser in Cambodgia

Un alt candidat ar fi propulsia motorului EM Drive, ce a beneficiat de foarte multa atentie recent, dar cercetatorii de la NASA nu au reusit sa ii inteleaga principiul de functionare sau sa dovedeasca faptul ca functionarea sa nu este doar o anomalie experimentala.

Propulsia fotonica, pe de alta parte, functioneaza doar in teorie fara a tine cont de scara, iar acest lucru o face un candidat mult mai viabil.

Deci, cum functioneaza fotonii in propulsarea unei navete? In afara faptului ca nu au masa, particulele de lumina au energie si inertie, iar cand acestea sunt reflectate de un obiect, inertia este transferata sub forma unei forte foarte slabe. Cu o panza reflectorizanta mare, este posibila generarea unei propulsii care gradual accelereaza nava.

In timp ce Lubin si echipa sa nu au testat inca sistemul, calculele lor au demonstrat ca propulsia fotonica ar putea deplasa o nava robotizata de 100 kg spre Marte in doar trei zile. Lubin a mai explicat ca in doar 10 minute, cat ar dura ca Space Launch System sa ajunga pe orbita Terrei, propulsia fotonica ar putea propulsa o nava la 30% din viteza luminii cu doar 50-100 gigawatti de energie.

Adevaratul beneficiu al propulsiei fotonice apare odata cu distanta pentru ca nava are timp sa acumuleze viteza. Sistemul nu le este destinat oamenilor. In primul rand, robotii sunt mult mai bine echipati pentru asemenea misiuni, iar in al doilea rand, suntem prea grei. Lubin propune un design de nava cat mai usor pentru a se apropia de viteza luminii.

[sursa]

Similare

Leave a Comment