neptun fierbinteCosmos 

Un Neptun extrem de fierbinte

Astronomii au descoperit un nou tip de planeta: o lume gazoasa de dimensiunea lui Neptun aflata foarte aproape de steaua sa. S-ar putea ca aceasta sa se transforme acum dintr-un gigant gazos intr-un miez dur de planeta arsa de „soare”.

Elisabeth Adams, de la Planetary Science Institute spune ca este prima planeta de acest fel descoperita pana acum. Poarta denumirea de LTT 9779b si orbiteaza o stea simiara Soarelui nostru, iar sistemul se afla la o distanta de 260 ani-lumina de noi.

Am aflat, prin intermediul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ca planeta isi orbiteaza steaua o data la 19 ore, ceea ce inseamna ca se afla intr-o clasa selecta a planetelor situate extrem de aproape de stelele lor.

Citeste si  Cele mai ciudate 5 exo-planete

Dimeniunea acestui „Neptun” extrem de fierbinte este de 4.6 ori mai mare decat cea a Terrei si are o masa de aproape 30 de ori mai mare. Temperatura acolo este de 1725 grade Celsius. Teoria spune ca aceste planete se formeaza la distanta mare de stelele lor, dar migreaza catre interiorul sistemului si ajung extrem de aproape de ele.

Ne asteptam ca gazele sa se piarda in spatiu evaporate sau atrase de gravitatia stelei, dar nu inainte ca planeta sa se apropie si mai mult. Este prima exo-planeta pe care o putem observa la o distanta atat de mica de stea fara ca atmosfera sa-i fi fost deja rapita.

[sursa]

Similare

Leave a Comment