Cosmos 

News flash: Cea mai discreta galaxie din Universul timpuriu

TaynaInformatie publicata de NASA in urma cu putin timp (ora 3:36)

Astronomii s-au folosit de puterea telescoapelor Hubble si Spitzer pentru a gasi galaxia cu lumina cea mai slaba din Universul timpuriu ce s-ar fi format la doar 400 milioane de ani dupa Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani.

A fost poreclita Tayna de catre oamenii de stiinta, termen care inseamna „primul nascut” in limba aymara vorbita in muntii Anzi.

Desi Hubble si Spitzer au detectat alte galaxii care se afla la distante uriase, aceasta reprezinta o clasa mai mica, ce nu emite foarte multa lumina, motiv pentru care nu au fost detectate pana acum. Aceste obiecte intunecate ar putea caracteriza foarte bine conditiile de la inceputul Universului, atunci cand se formau primele galaxii.

Rezultatele au fost publicate in The Astrophysical Journal de astazi.

Noul obiect este de dimensiunea Marelui Nor Magellanic, o galaxie-satelit a Caii Lactee. Stelele se formeaza de 10 ori mai rapid decat in aceasta. Ar putea creste in volum pentru a atinge dimensiunile unei galaxii normale.

Citeste si  Roboți umanoizi în misiunile spațiale

Galaxia aceasta, Tayna, a putut fi observata printr-o lupa naturala din spatiu. Hubble a observat un cluster masiv de galaxii aflat la 4 miliarde de ani-lumina distanta cu o masa totala de un milion de miliarde de Sori. Acest cluster gigantic influenteaza lumina ce vine de mai departe spre noi din spatele sau datorita fortelor gravitationale. Cu alte cuvinte, obiectele luminoase din spatele clusterului apar de 20 de ori mai stralucitoare. Fenomenul poarta denumirea de „lentila gravitationala” si a fost propus de Albert Einstein ca parte a Teoriei Relativitatii.

Tayna 2

[sursa]

Similare

Leave a Comment