Imagini cu norii de pe Titan

Titan
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Cercetătorii NASA care operează sonda Cassini au putut observa nori de metan care străbăteau regiunea nordică a lui Titan în intervalul 29-30 octombrie. Imaginile au fost transformate într-un video time-lapse incredibil.

Aceste imagini oferă cercetătorilor posibilitatea de a diferenția zgomotul sau interferențele, care pot apărea în imagini din greșeală, obturând ceea ce se află la suprafață. Folosind aceste înregistrări, echipa de cercetători speră să înțeleagă mai bine climatul lunii lui Saturn, proces desfășurat încă de la lansarea lui Cassini, din 1997.

În imagini se pot observa nori albi de metan care se formează și se deplasează pe suprafața lunii cu o viteză de 7-10 metri pe secundă, înainte de a se risipi și a dispărea. Aceștia se aseamănă foarte mult cu norii pe care îi vedem pe Pământ.

Citeste si  Pluto

Deși acest film are o durată de doar 59 de secunde, este realizat din 11 ore de filmare cu cadre surprinse la 20 de minute distanță. Până în momentul de față, acest film constituie cea mai bună observare a acoperământului de nori pe care cercetătorii au obținut-o, și care oferă date importante în încercarea de a desluși secretele climei de pe Titan.

Obținerea unui model climatic complet a satelitului este important, pentru că cercetătorii cred că Titan poate găzdui microorganisme extraterestre care să prospere în atmosfere pe bază de metan.  În fapt, Titan este un loc atât de promițător în ceea ce privește posibila viață extraterestră, încât NASA plănuiește să trimită acolo un submarin autonom care să exploreze râurile și mările în 2038.

[sursă]