Neurostiinta 

O parte a unui creier de soarece, reconstruita digital

Somatosensory_cortex_of_a_mouse_brain_slice_-_GFP_expressed_-_20x_magnificationAti auzit vreodata de proiectul Blue Brain? Acest proiect controversat a fost pus la indoiala de sute de cercetatori in 2014. Scopul cercetatorilor din Blue Brain este de a schita digital structurile comune ale creierului de soarece. Primul raport despre o sectiune studiata a fost publicat.

Ei bine, acestia au obtinut prima harta functionala a 30 000 de neuroni din creierul de soarece. Evident, numarul nu este nici macar aproape de cei 85-100 de miliarde de neuroni ai unui creier de om, dar este un pas foarte important. Sectiunea a fost activata pe bucati. In simulari, se comporta asemenea exemplarelor in vivo, conform echipei lui Henry Markram (vezi surse).

Citeste si  Oamenii de stiinta au aflat: sexul beat vs. sexul high

Raportul publicat in jurnalul Cell este unul dintre cele mai lungi articole de neurostiinte publicate vreodata, conform New York Times. Multi cercetatori au refuzat sa comenteze rezultatele deocamdata deoarece nu au terminat de parcurs raportul.

O intrebare ridicola ar fi: in cat timp credeti ca ne putem uploada creierul pe calculator? Deoarece suna mult prea SF la ora actuala, avem o intrebare mai rezonabila: cat timp credeti ca va lua proiectul pana la finalizare?

[sursa NYT] [sursa articol stiintific] [sursa imagine microscopie prin fluorescenta]

Similare

Leave a Comment