kelt-4abCosmos 

O planetă stabilă într-un sistem stelar triplu

kelt-4abIn timp ce ne uitam la Soare si ne gandim la cat de fascinant este, astronomii au descoperit un sistem format din trei stele si o planeta stabila, ceea ce face din sistemul nostru solar unul extrem de plictisitor.

Planeta abia gasita, KELT-4Ab, este a patra planeta descoperita intr-un astfel de sistem, dar ce este acesta, mai exact? Pe scurt, daca ai sta pe suprafata planetei, ceva imposibil avand in vedere ca este un gigant gazos, ai vedea pe cer o stea foarte mare pe care o orbiteaza planeta si inca doua mai mici cu stralucirea Lunii. Ar fi o priveliste fantastica scoasa dintr-un film SF.

Desi cercetatorii stiau de sistemul KELT de ceva timp, au crezut ca acesta contine o singura stea. Apoi, dupa mai multe cercetari, au crezut ca este un sistem binar, iar acum si-au dat seama ca sunt trei, KELT-A, KELT-B si, culmea, KELT-C. Planeta, KELT-4Ab, orbiteaza steaua KELT-A o data la trei zile. Intre timp, KELT-B si KELT-C se orbiteaza reciproc o data la 30 de ani si se afla la o distanta foarte mare de planeta KELT-Ab.

Citeste si  NASA anunță astăzi o descoperire în afara Sistemului Solar

Pentru ca stelele acestea sunt departe, nu stralucesc la o intensitate foarte mare. In schimb, cercetatorii de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics spun ca stralucesc cat Luna. Pentru a studia sistemul, echipa a folosit Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), doua telescoape controlate automat. Desi au identificat cu succes sistemul si planeta KELT-4Ab, astronomii inca sunt dati pe spate de distanta foarte mica dintre gigantul gazos, care e cam cat Jupiter, si steaua pe care o orbiteaza. Echipa spera sa investigheze acest aspect.

Raportul complet poate fi gasit in The Astronomical Journal.

 [sursa]

Similare

Leave a Comment