O stea a explodat (nova) de Crăciun

novaDesi nu au fost prezenti 3 magi in acel moment, astronomul amator Emmanuel Conseil a descoperit o „stea noua” sau o nova in galaxia Triangulum in prima zi de Craciun.

A facut descoperirea cu ajutorul observatorului online Slooh, ale carui telescoape sunt amplasate in insulele Canare. A fost pentru a doua oara cand Conseil a descoperit o nova astfel. Slooh a transmis live galaxia si noua ei stea pe site-ul propriu si va mai avea o transmisiune in direct martea viitoare, cand oamenii de stiinta spera sa afle ce fel de nova este.

„Obiectul se afla in imaginile mele in prima zi de Craciun, dar nu era acolo pe 24 decembrie. Este noua!” – Emmanuel Conseil

O nova, sau o stea noua, este o explozie nucleara uriasa care apare cand o stea pitica alba absoarbe material, de obicei hidrogen, de la o alta stea apropiata. Dupa ce a adunat destul material, porneste o reactie de fuziune nucleara ce arunca materia in spatiu si este vizibila de regula cateva luni dupa explozie.

Citeste si  Explozie stelara nemaiintalnita

Mai multi astronomi amatori au confirmat descoperirea lui Conseil cu ajutorul telescoapelor Slooh.

Galaxia Triangulum, unde a fost descoperita nova, este una spiralata, un disc plat plin de stele, gaz si praf cu un miez foarte aglomerat. Este cel mai indepartat obiect vizibil cu ochiul liber (2.7 milioane ani-lumina). Este necesar un cer nepoluat pentru a o vedea astfel.

[sursa]