De ce n-ai putea înota niciodată în oceanul de pe Pluto

ocean plutoPluto ascunde un mare secret la 5 miliarde de km distanță de Terra: un imens ocean de apă lichidă, susțin cercetătorii de la NASA.

Dacă s-ar putea scoate toată apa din stratul de gheață al planetei pitice, s-ar putea forma o sferă de până la 1255 km lățime, sau aproximativ 75 la sută din tot rezervorul de apă lichidă al Pământului. Iar Pluto este una dintre cele mai mici lumi oceanice din Sistemul Nostru Solar.

Cercetătorii au anunțat descoperirea oceanului prezumtiv al lui Pluto în două studii din revista Nature, ambele folosind date de la sonda New Horizons colectate la trecerea acesteia prin apropierea lui Pluto din iulie 2015. Acum, aceeași publicație în numărul de decembrie susține în continuare această idee.

Se nasc două întrebări: ce este în apă și dacă poate susține viața extraterestră?

Steven Vance, astrobiolog și geofizician de la NASA JPL, afirmă că oceanul lui Pluto ar putea conține „alcooli (metanol, etanol), hidrocarburi (metan, etan) și molecule mai complexe din carbon, azot, hidrogen și oxigen, care sunt abundente pe Pluto.”

Astfel de produse chimice ar putea acționa ca un antigel, ceea ce ar face ca apele reci, ale lui Pluto, să fie mai mult vâscoase decât lichide. Compușii ar putea forma baza chimică pentru viață și energie consumabilă.

Dar Bill McKinnon, unul dintre autorii ultimului studiu din revista Nature, crede că oceanul conține și o substanță chimică nocivă, găsită de noi, de obicei în sticlele cu soluție de curățat geamuri.

Ar putea exista forme ciudate de viață în imensul ocean de pe Pluto?

„Nu este un loc pentru microbi, cu mult mai puțin pește sau calamar sau orice formă de  viață așa cum o știm noi. Dar, se ridică problema dacă unele forme de viață cu adevărat noi ar putea exista în aceste exotice lichide reci”, declară McKinnon.

Citeste si  NASA vrea ajutorul publicului pentru a denumi următoarea țintă a misiunii New Horizons

De ce cercetătorii sunt destul de siguri că Pluto are un ocean mare?

Prima imagine luată din apropierea lui Pluto, primită de la New Horizons, ne-a arătat o suprafață de 841 km pătrați, a unui bazin în formă de inimă de gheață de azot numit Sputnik Planitia, care a fost presărat cu crăpături și fisuri.

În noiembrie 2015, oamenii de știință au anunțat convingerea lor că Sputnik Planitia a fost creat de un impact uriaș, care a aruncat departe bucăți uriașe din crusta de apă înghețată a lui Pluto.

Noile studii se adaugă la această idee, observând că evenimentul trebuie să fi avut loc în ultimele 4 miliarde de ani și că locul impactului a avut inițial mai mult de 6,4 km adâncime.

Vance, care lucrează la misiunea NASA pentru Europa, o altă lume oceanică, și-a exprimat convingerea că Pluto are, într-adevăr, un ocean:

“Un ocean subteran lichid are sens, date fiind proprietățile izolatoare ale azotului”

In timp ce oamenii de știință continuă să reflecteze la chimia noului tărâm plin de apă al lui Pluto, New Horizons va continua să zboare către noua sa destinație de gheață, un obiect din Centura Kuiper. Cu o viteză de 51,500 km/h, ar trebui să ajungă la destinație în ianuarie 2019.

[sursă]