Cosmos 

Ochiul lui Sauron ne poate ajuta sa masuram distanta dintre galaxii

141126132702-largeOamenii de stiinta, caci asa incep majoritatea studiilor, au gasit o metoda noua de a masura distantele pana la galaxii aflate la milioane de ani-lumina departare folsosint W.M. Keck Observatory langa Mauna Kea din Hawaii. Metoda este una similara cu cea utilizata de satelitii care fotografiaza Pamantul. Masoara dimensiunea aparenta pentru a calibra distanta.

Vorbim aici despre galaxia intitulata „Ochiul lui Sauron” numita dupa elementul malefic din filmul Lord of the Rings. Cercetarea este importanta pentru a determina masa gaurilor negre. Pana acum distanta se credea a fi undeva intre 4 si 29 de megaparseci, dar acum aceasta a fost calculata la 19 pana la gaura neagra super-masiva.

Inelul galaxiei joaca un rol crucial in aceasta cercetare. Toate galaxiile mari au in centru o gaura neagra super-masiva si in cazul a 10% dintre aceste galaxii, gaurile super-masive cresc prin inghitirea unor cantitati impresionante de gaz si praf din imprejurimi. In timpul acestui proces, materia se incinge si se lumineaza, astfel gaurile negre devenind cele mai active surse de emisie din Univers, numite si nuclee galactice.

Citeste si  Secrete ale Universului dezvaluite de gauri negre

Gazul fierbinte formeaza un inel in jurul gaurii super-masive si emite radiatie infrarosie, folosita de astronomi si ca punct de referinta. Totusi, dimensiunea aparenta a acestui inel este atat de mica incat observatiile au fost derulate utilizand interferometria infrarosie prin combinarea celor doua telescoape Keck cu diametrul de 10 metri.

[sursa]

Similare

Leave a Comment