Cel mai indepartat stramos al omului este o creatura marina

reconstructie, fosila, Saccorhytus

Reconstructie a Saccorhytus coronarius. Credit: S Conway Morris / Jian Han

Cercetatorii de la St John’s College, de la Universitatea din Cambridge, alaturi de cercetatorii de la Universitatea de Nord Vest din Xi’an, China au descoperit urme ale celui mai vechi stramos preistoric al omului, o creatura marina ce a trait acum 540 de milioane de ani.

Aceasta fiinta, ce semana cu un sac, este numita Saccorhytus, si a fost identificata recent printre niste microfosile descoperite in China. Este considerata a fi cel mai primitiv exemplu al deuterostomelor – o categorie biologica ce include un numar de subgrupuri printre care si vertebratele.

Saccorhytus a trait printre grauntele de nisip de pe fundul marilor si nu are mai mult de un milimetru. Un detaliu care ii intriga pe cercetatori este aparenta absenta a anusului.

Dr Jian Han declara: ” am procesat un volum enorm de calcar – in jur de trei tone – ca sa ajungem la aceste fosile, dat o serie constanta de descoperiri ne-au ajutat sa stabilim o serie de intrebari cheie: a fost aceasta o echinoderma aparuta timpuriu, sau ceva si mai primitiv? Paraent, ultima varianta este raspunsul corect.”

Citeste si  O fisura in gheata antarctica a declansat evacuarea unei statii de cercetare

Studiul sugereaza ca aceasta fiinta avea un corp simetric bilateral – caracteristica mostenita de multi dintre urmasii sai, inclusiv oamenii – si era acoperita cu o piele subtire, relativ flexibila. O gura mare, raportata la proportiile corpului o ajuta sa se hraneasca si, probabil, tot prin intermediul ei elimina si resturile.

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: key giveaway
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: seo valencia