Oumuamua, primul asteroid interstelar observat de pe Pământ, călătorește cu 38,3 km/s

Oamenii de știință estimează că asteroizi din afara Sistemului nostru Solar ne vizitează cam o dată pe an, însă sunt greu de detectat. Până anul acesta, niciun astfel de asteroid interstelar nu a fost observat vreodată.

Pe 19 octombrie 2017, asteroidul Oumuamua a devenit primul obiect originând din spațiul interstelar care a vizitat Sistemul nostru Solar, ce a fost observat de pe Pământ.

Observațiile și analizele acestui obiect cosmic, publicate în ediția Nature din 20 noiembrie, sugerează că asteroidul Oumuamua a călătorit prin Calea Lactee timp de sute de milioane de ani înainte să întâlnească Sistemul Solar. Oumuamua măsoară 400 de metri, având o lungime de 10 ori mai mare decât lățimea. Niciunul dintre asteroizii sau cometele cunoscute din Sistemul Solar nu au o formă atât de alungită, astfel că oamenii de știință studiază rezistența acestui asteroid de a se menține într-o bucată.

Primele calcule arată că asteroidul ar veni din direcția unde se află acum steaua Vega din constelația Lyra și călătorește prin spațiu cu o viteză mai mare decât orice navă spațială lansată vreodată de omenire, inclusiv cele două nave Voyager și nava New Horizons.

Citeste si  Foto: Formarea unui satelit in inelele lui Saturn

Pe 20 noiembrie 2017, Oumuamua călătorea prin Sistemul Solar cu 38,3 km/s și se afla la 200 de milioane de km de Pământ. Asteroidul a trecut pe lângă orbita planetei Marte pe 1 noiembrie 2017 și se va apropia de Jupiter în mai 2018. Va trece apoi pe lângă Saturn în ianuarie 2019 și pe lângă Neptun abia în anul 2022. După ce va părăsi Sistemul Solar, asteroidul Oumuamua se va îndrepta spre constelația Pegas.

Asteroidul interstelar va putea fi studiat până la mijlocul lunii decembrie, când se va îndepărta prea mult pentru a mai putea fi observat chiar și de cele mai mari telescoape.