Natura 

De ce nu avem par albastru?

par albastruParul uman exista in mai  multe culori precum saten, roscat, blond si brunet, dar de ce nu creste si albastru ori verde?

Intrebarea trebuie pusa altfel: ce a fost prima data? culoarea sau capacitatea de o vedea? Ochii au evoluat inca de acum 600 milioane de ani. Inainte de asta, lumea era mai putin colorata. Culorile pestrite au aparut datorita evolutiei. Galben, portocaliu si rosu vin din dieta noastra. Asimiland ingredientele necesare acestor culori, le putem folosi apoi, dar nu se aplica si in cazul albastrului…

Aceasta nu este usor de absorbit si secretat precum alte culori in natura. In schimb, animalele au dezvoltat structuri fizice sa reflecte lumina in anumite feluri. Studiind sute de specii diferite de pasari, oamenii de stiinta de la Argonne National Laboratory au descoperit ca moleculele de keratina din celulele penelor modifica modul in care lumina este imprastiata pentru a o reflecta in spectrul albastru. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de Culoare Structurala nu Pigmentata. Pielea umana poate manipula pigmentarea pentru a crea nuante de maro, galben si rosu, dar nu albastru si verde. Serpii si broastele pot crea pigmenti albastri dar nu verzi. Aceste vietati par verzi pentru ca adauga un pigment galben la culoarea structurala albastra.

Citeste si  VIDEO: Primele imagini HD din adancuri

[sursa]

Similare

Leave a Comment