Planeta doboară recorduri de căldură

temperaturi globaleDeloc suprinzator, noiembrie a fost o luna ce a doborat niste recorduri cand vine vorba despre incalzirea globala. Acelasi lucru il putem spune si despre luna decembrie, cand, de Craciun, priveam soarele in tricou.

Acum doua saptamani, NOAA (National Oceanind and Atmospheric Administration) a publicat temperaturile pentru noiembrie si ne arata ca a fost o luna-record si presupunem ca la fel va fi si intreg anul 2015.

Luna noiembrie a fost cu 16.8 grade Celsius peste media secolului 20, ceea ce a facut-o de departe cea mai fierbinte luna si a doua ca si comportament ciudat in cei 135 de ani de masuratori. A fost a 7-a luna consecutiva cu temperaturi peste medie.

„Decembrie 2015 ar fi trebuit sa fie mai rece cu 17 grade Celsius decat cel mai inghetat decembrie inregistrat vreodata pentru a nu stabili si acesta un record de caldura. Asa ceva nu se va intampla in decembrie 2015.” – Jacke Crouch, climatolog NOAA

Anul acesta va darama 2014 din topul celor mai calzi ani. Am avut cei mai fierbinti ani dupa 1997 si 1998, iar acestia au avut cel mai puternic El Nino, similar cu cel din 2015. Dar El Nino tinde sa dea un impuls temperaturii medii globale, iar un raport al Climate Central arata ca 2015 se datoreaza aproape in totalitate poluarii cu carbon.

Citeste si  7 peisaje de pe Pamant, care par de pe alta planeta

Primele semne ne arata ca 2016 ar putea seta si el niste recorduri din cauza efectelor El Nino si a poluarii oamenilor. Daca te intrebi cand a fost setat ultimul record cu temperaturi negative, ei bine a trecut ceva timp. Cel mai rece an al planetei a fost inregistrat in 1908. De atunci, temperatura globala tot creste.

„Vedem temperaturi din ce in ce mai ridicate, dar 2015 iese mult din grafic.” – Jacke Crouch, climatolog NOAA

[sursa]