Pluto are activitate geologica!

pluto 9 iulieImaginile realizate de sonda New Horizons pe 9 iulie, de la o distanta de 3.3 milioane de km, arata semne ale activitatii geologice pe Pluto!

A inceput ca un punct luminos si apoi a evoluat spre a fi o pata. Acum, cu cele mai noi imagini trimise de sonda, putem vedea forme de relief si o banda intunecata numita de savanti „balena”.

Echipa a reactionat cu mult entuziasm cand instrumentul LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) a realizat imaginea alb-negru pe 9 iulie prin intermediul careia putem vedea Pluto asa cum nu am mai avut ocazia sa o facem. Vor mai exista cu siguranta astfel de momente. Imagini noi vin zilnic de la New Horizons in timp ce sonda se apropie de corpul ceresc, pe langa care va trece marti, pe 14 iulie.

Curt Neibur, omul de stiinta din echipa New Horizons, a declarat ca suntem indeajuns de aproape pentru a vedea efectele activitatii geologice de pe Pluto, in special de coada „balenei”. „Este o regiune unica de tranzitie cu multe procese dinamice care interactioneaza intre ele, motiv pentru care suntem atat de interesati”, a adaugat el.

Citeste si  New Horizons este back in business

Alan Stern, principalul investigator din echipa New Horizons a spus ca printre detaliile celei mai noi imagini gasim structuri poligonice, o banda complexa de teren ce se intinde de la est la nord-est de-a lungul intregii planete pe o distanta de aproape 1.600 km si o regiune complexa unde terenul intunecat se intalneste cu cel intunecat al „balenei”.

Sound of Science este cu ochii spre NASA.

[sursa NASA]

Echipa New Horizons