Medicina 

Povestea pastilei de 750$

A fost o data ca niciodata o pastila numita Daraprim. Vindeca infectii cu paraziti, cum ar fi malaria si toxoplasmoza, mai ales la pacientii HIV pozitivi. Pana acum o luna, pastila se vindea cu 13,5$ (sau 18$ dupa alte surse). Acum o luna, compania a fost preluata de o alta companie farmaceutica, Turing, care a crescut pretul pastilei cu peste 5000%, vanzand-o cu 750$. Reactiile au fost pe masura cresterii, de la o explozie de comentarii pe Twitter si pana la reactia eferescenta a candidatului la presedentia SUA, Hillary Clinton. La aceste presiuni, CEO-ul a dat inapoi, spunand ca va reduce din pret, dar acest lucru inca nu s-a intamplat. 

Daca doriti sa-l vedeti pe omul care a artizanat aceste artificii monetare in toata gloria lui, Martin Shkreli, dati click aici.

Citeste si  Transplant de uter de la donatoare vie

Dar povestea nu se termina aici si, din fericire, are un final fericit. O alta companie farmaceutica, Imprimis Pharmaceuticals, a anuntat intr-un comunicat de presa ca va face disponibila o pastila compusa din cele doua substante din Daraprim la un pret mai mic de 1$. Si, aparent, aceasta pastila ieftina este doar inceputul. Compania Imprimis incepe o campanie intitulata „Imprimis Cares”, care va face disponibile variante mai ieftine ale medicamentelor de pe piata.

Similare

Leave a Comment