Prima harta meteo pe o exoplaneta

Jupiter fierbinteO investigatie recenta privind conditiile meteo de pe exoplaneta HD 189733b, aflata la 63 ani-lumina distanta, a identificat vanturi care matura suprafata cu o viteza de 8,690 km/ora, adica aproape 2km/secunda, de 20 de ori mai tare decat cele intalnite pe Terra si de 3,5 ori mai puternic decat orice vant intalnit in Sistemul nostru Solar, de 7 ori mai repede decat viteza sunetului.

Este pentru prima data cand savantii au reusit sa masoare direct si sa realizeze o harta meteo a unei planete aflate in afara Sistemului Solar, iar echipa din spatele descoperirii spune ca tehnica poate fi foosita si pe alte exoplanete in cautarea vietii.

HD 189733b este prima exoplaneta cartografiata din punct de vedere al meteorologiei. Daca am cauta viata, ar fi, probabil, ultima pe care am investiga-o pentru ca, dincolo de vanturile incredibil de puternice, avem si o temperatura de 1,800 grade Celsius, de doua ori mai fierbinte decat centrul Pamantului.

Conditiile acestea pun exoplaneta in categoria celor numite Jupitere fierbinti. Cea mai fierbinte din aceasta este WASP-33b cu o suprafata coapta la 3,315 grade. Distanta lor de stelele pe care le orbiteaza variaza de regula intra 0,015 si 0,15 UA. Mercur se afla, prin comparatie la 0,39 UA.

Citeste si  Hubble a descoperit o exoplaneta pulverizata de steaua sa

Pana acum am putut intui conditiile meteo de pe planetele indepartate prin estimarea directa cu ajutorul luminii infrarosii reflectate de suprafata lor. Acum putem crea modele meteo bazate pe observarea directa a emisiilor de sodiu in atmosfera pentru a intelege miscarile atmosferice. Efectul in discutie poarta numele de efect Doppler – o schimbare in frecventa si lungimea de unda a undei sonore cauzata de miscarea a ceva in functie de sursa sa. In timp ce unele parti ale atmosferei de pe HD 189733b se misca mai aproape sau mai departe de Terra, se modifica lungimea de unda, asta permitandu-ne sa masuram viteza. Pam pam!

[sursa]