Tech 

Prima iesire in spatiu a unui om, acum 50 ani, cu final aproape dezastruos

image-20150317-22259-d0k1woAu trecut 50 de ani de cand a iesit primul om in spatiu protejat doar de costumul sau. Pe 18 martie 1965, cosmonautul in varsta pe atunci de 30 ani, Alexey Leonov, a iesit din capsula pentru 12 minute.

Costumul sau era prevazut cu un cordon fara de care ar fi plutit in spatiu fara ca cineva sa-l poata salva. Abia recent am reusit sa cream echipamente robotice versatile si indeajuns de sensibile pentru a le permite astronautilor sa efectueze sarcini complexe care necesita abilitati motorice de precizie. Astfel de iesiri ne-au permis sa reparam ce am trimis pe orbita, de exemplu Hubble, sa pasim pe Luna si sa ne intoarcem cu mostre.

Citeste si  Secrete ale Universului dezvaluite de gauri negre

Cat s-a aventurat in afara capsulei, costumul lui Leonov s-a marit pentru ca presiunea din jurul sau s-a schimbat. Dupa 10 minute in spatiu, costumul a inceput sa se sparga precum un balon. Daca nu ar fi actionat, costumul s-ar fi rupt si s-ar fi umflat prea mult pentru a-i mai permite sa se intoarca in capsula. Pentru a se putea intoarce, a eliminat oxigen pretios si a suferit din cauza depresurizarii si a caldurii in acest mod pentru a se putea intoarce.

[sursa]

Similare

Leave a Comment